Câteva idei generale pentru organizarea camerei unui bebeluș
Organizarea camerei unui bebelus presupune atentie si trebuie gandita in detaliu pentru a-i fi utila multi ani la rand. Atunci cand se naste, mai exact, intre 0 si 6 luni, un bebelus are nevoie de un spatiu intim, nu prea aglomerat, care sa ii ofere protectie, stabilitate, dar si un spatiu care sa le permita parintilor sa fie prezenti in orice moment.
Dupa primele 6 luni, pana la un an, va fi perioada in care bebelusul se va acomoda cu camera, iar parintii vor juca cel mai important rol. Tocmai din acest motiv, pe langa patutul copilului este ideal sa aveti in camera si un fotoliu comod.
Mamicile il pot folosi atunci cand alapteaza, dar si atunci cand vor sa se odihneasca cu bebelusul in brate. Stim deja ca primele luni din viata unui copil sunt mai dificile pentru parinti, tocmai din acest motiv este nevoie de un decor potrivit pentru relaxare.
In privinta mobilierului, sunt multe piese ce vor disparea cu trecerea timpului, tocmai din acest motiv trebuie sa te gandesti bine pe care le alegi. Patutul va fi primul care ca fi inlocuit odata cu cresterea bebelusului, iar locul ce ramane disponibil il poti umple cu un spatiu util de depozitare sau chiar un birou. Sau poti opta pentru un patut ce se poate transforma intr-un pat util care poate fi folosit pana la varsta adolescentei.
Acorda atentie atunci cand alegi salteaua pentru bebelusul tau. O saltea de calitate trebuie sa fie ferma, nu moale, pentru a ajuta la dezvoltarea in mod corespunzator a oaselor copilului. O saltea moale ar putea provoca incidente daca bebelusul doarme pe burtica, se poate sufoca.
Masuta de infasat este un alt accesoriu ce dupa primii ani de viata va trebui sa o inlocuiesti. Pentru o dubla utilitate, aceasta poate fi integrata intr-o comoda cu sertare pe care o poti folosi ulterior pentru depozitare.
Sertarele incapatoare sunt de mare ajutor atunci cand vrei sa depozitezi lucrurile copilului, de la produse cosmetice speciale pentru bebelusi pana la biberoane,suzete sau alte detalii pe care nu vrei intotdeauna sa le lasi la vedere.
Zona de joaca este spatiul ce clar nu trebuie sa lipseasca din camera bebelusului tau. Este zona ce ii va servi pentru distractie multi ani la rand, tocmai din acest motiv trebuie sa fie bine gandita pentru jucarii. Sunt utile etajerele ce pot sustine cat mai multe jucarii sau diverse maruntisuri de care cei mici au nevoie.
Sifonierul in primele luni de viata ale bebelusului nu trebuie sa fie cel mai incapator, insa poti apela la un model cu multe rafturi si sertare pe care sa il poti folosi multi ani, chiar pana la varsta adolescentei. De atunci nevoile cresc si vor interveni alte schimbari.
Culorile din camera copilului, dar si modul de decorare este foarte important in primii ani de viata. Pentru a nu deveni o camera incarcata, poti alege o paleta neutra de culori calde in combinatie cu tonuri de alb, atat pentru mobila cat si pentru textile. Culorile neutre iti permit ulterior sa redecorezi mult mai usor spatiul, iar jucariile colorate ies mult mai bine in evidenta atunci cand peretii au o culoare deschisa.