Câteva idei practice pentru suporturile de pomi de Crăciun
Toata lumea se afla acum in cautarea bradului potrivit pentru caminul propriu. Unii aleg sa fie eco anul acesta si sa foloseasca brazii artificiali, altii vor sa simta mirosul sarbatorilor in casa si opteaza pentru brazi naturali. Dar daca pomii artificiali au adesea suportul gata asigurat, nu la fel stau lucrurile cu pomii naturali: cum ii puteti fixa asadar pe acestia din urma? Iata cateva idei utile pentru a obtine un brad stabil.
Vechile suporturi din fier sunt bune si trainice, pot fi refolosite an de an, insa au o problema: cercul in care trebuie bagata tulpina pomului are un diametru standard, pe cand trunchiurile copacilor, evident, au cele mai variate grosimi. Asadar, la achizitionarea fiecarui brad nou, tulpina acestuia trebuie ajustat in asa fel incat sa se potriveasca fix in suport. Daca trunchiul e mai subtire, problema se poate rezolva rapid cu ajutorul a trei pene din lemn, fixate diametral opus, pe grosimea necesara unei fixari ferme. In caz ca trunchiul e mai gros, acesta va trebui cioplit, asadar atentie mare la lucru: cutitul sau fierastraul nu este o solutie pentru coaja groasa a copacului, implica multa truda inutila. O toporisca, manevrata cu dexteritate, va ciopli rapid baza copacului, dar nu lasati aceasta treaba in seama cuiva neindemanatic sau fara forta fizica. Daca vreti sa achizitionati un suport nou, cautati unul metalic, care poate fi ajustat: se gasesc in diferite variante, cu picioare sau postament si trei sau patru suruburi care pot fi stranse, pentru a fixa copacul mai bine.
Daca insa vreti sa faceti singuri un suport, optati pentru lemn, deoarece acesta e usor de imbinat. Puteti crea diverse modele: o idee este cea pe care v-o da imaginea de mai jos. Dar o varianta chiar mai simpla este cea din imaginea de deschidere: doua piese de lemn imbinate incrucisat si fixarea acestora direct de trunchi cu ajutorul unuia sau al mai multor suruburi lungi pot sustine greutatea unui pom, fie el si impodobit.
Daca aveti nevoie de o stabilitate sporita, optati pentru un brad care se vinde cu tot cu vas si pamant. Astfel veti face si un bine naturii, putand replanta copacelul. Atentie, insa, la conditiile in care il tineti in casa, pentru ca daca e cald si il incarcati de ornamente grele il puteti afecta. Asadar, un brad cu tot cu radacini trebuie cumparat sanatos, fara ramuri galbene sau uscate. Tot cand il cumparati, verificati ghiveciul, sa aiba gaurele pe fund, ca sa se poata scurge din el apa cu care il veti uda (sau asigurati-va ca puteti perfora fundul, in caz ca nu are; un vas din plastic e mai potrivit in acest caz).
Bradul trebuie in primul rand udat imediat ce l-ati adus acasa. Nu il postati imediat la locul lui, ci tineti-l cateva zile afara, intr-un balcon sau intr-un loc racoros. Dupa ce il aduceti in casa, nu il postati in apropeierea unei surse de caldura. Udati-l zilnic: un litru de apa la un copac de 1.5 m inaltime. Tineti bradul in casa cat mai putin timp posibil, de preferat doar in ziua de Craciun. Copacul poate fi pastrat si acasa, nu neparat replantat in natura, dar oricum ar fi tineti-l afara, intr-un loc umbrit, si asigurat-i umiditatea solului, plus, periodic, ingrasamintele necesare.