Câteva lucruri din casă pe care le cumperi ori prea mari, ori prea mici
1) Prea mici
Decorul impresionant vine la pachet cu o chitanta pe masura, dar proportiile corecte sunt foarte importante pentru urmatoarele trei elemente de design:
Covoarele
Covoarele mari sunt scumpe, asa ca poti fi tentat sa optezi pentru varianta cu cele mai mici dimensiuni de dragul de a economisi. Cu toate astea, amenajarii tale nu-i faci un bine. Totul depinde de dimensiunea camerei pentru care alegi covorul, dar retine ca pentru un living se recomanda covoare de 240 x 300 cm, daca nu chiar 270 x 365 cm.
Lucrarile de arta de pe pereti
Nu e nimic gresit in a lasa peretii goi, dar cei pe care alegi sa ii decorezi trebuie sa aiba un impact vizual, iar designul sa ramana, totusi, unul echilibrat. Ca regula generala, lucrarile de arta inramate trebuie sa ocupe aproximativ o jumatate sau trei sferturi din suprafata peretilor, dar mai multe surse sustin ca dimensiunea potrivita a unui tablou se afla inmultind latimea peretelui cu 0,57. De exemplu, daca peretele are 3 m latime, atunci tabloul ar trebui sa aiba o latime de 1,73 m. Rezulta ca dimensiunile potrivite pentru o rama ar fi de 101 x 152 cm, la fel cum se potriveste si o colectie de mai multe rame ale caror dimensiuni adunate sa dea un total asemanator (cand le masori impreuna, ia in considerare si spatiul dintre ele).
Corpurile de iluminat
Se intampla de multe ori ca acestea sa fie mai mici decat e nevoie. Pentru lampile de masa, inaltimea potrivita este atunci cand abajurul este la nivelul ochilor cand stai asezat. Pentru lustra de deasupra mesei, aceasta trebuie sa fie suficient de mare pentru a echilibra suprafata de dedesubt, deci cu aprox. 30 cm mai mica decat diametrul sau latimea mesei / blatului.
2) Prea mari
Poate ca iti place o amenajare plina, opulenta si bogata in decoratiuni, dar iata totusi un element in cazul caruia mai mare nu inseamna intotdeauna mai bun:
Canapeaua
In living ai nevoie de suficient spatiu pentru a introduce spatii de circulatie, mai ales in cazul in care livingul ese impartit in mai multe zone. O camera mica cere o canapea mica, indiferent de cat de mult iti doresti un coltar imens pe care sa te relaxezi. Daca vei cumpara o canapea prea mare, vei fi nevoit sa o lipesti de perete; nu e nimic nou, dar retine ca o recomandare pentru confortul din living este sa asezi si cateva piese de mobilier (masute de cafea, scaune) in centrul camerei. Atunci cand canapeaua este mai mica, o poti muta si pe acesta spre centru si crea o zona de circulatie suplimentara in spatele ei.