Câteva sfaturi pentru iluminatul interior al casei tale
Ar putea fi un cliseu de design, dar un sistem de iluminat bun poate face totul intr-o locuinta. Iluminarea nepotrivita afecteaza atmosfera si starea de spirit a unui spatiu si implicit a proprietarului. Iata ce sfaturi iti oferim, inainte de toate, pentru crearea unei atmosfere placute in locuinta impreuna cu iluminatul potrivit.
Ia in considerare inaltimea tavanului. Cunoasterea inaltimii tavanului este importanta atunci cand alegi corpuri de iluminat suspendate. Unele lumini au cabluri sau tije reglabile, dar altele nu, deci nu ramane blocat cu o lumina care atarna prea putin sau prea mult.
Schimba pozitia luminii. Atunci cand agati o lumina deasupra unei mese sau a unei insule de bucatarie, distanta recomandata de la baza luminii la suprafata mesei sau a insulei este de 28-34 centrimetri. Cu toate acestea, marimea luminii face diferenta. In general, o lumina mai mica poate fi miscata mai jos, dar si o lumina mai mare poate fi miscata mai sus.
Planifica. Preferintele pentru corpurile de iluminat trebuie sa le expui in faza de proiectare initiala a unei noi constructii sau renovari. De exemplu, daca iti doresti trei lampi suspendate peste masa sau insula de bucatarie, in loc de una sau doua, acest aspect ar trebui luat in considerare inainte de incepeerea constructiei, in functie de spatiul disponibil poti lua o decizie corecta.
Modifica-le. Daca ai adaugat un nou sistem de iluminat cu pandantiv si nu iti mai doresti o cheltuiala in plus pentru a schimba configuratia electrica a casei, cablurile pot fi o solutie eleganta. Agata-le si impinge-le liber peste bar sau insula de bucatarie sau fixeaza cablul strans in tavan pentru un aspect industrial. Vezi si in fotografia de mai jos un exemplu potrivit.
Nu limita iluminatul. In functie de locatie ia in considerare spoturi pentru perete, lustre, candelabre, orice dispozitiv care iti poate crea o ambianta placuta si incearca sa eviti lumina inferioara care iti poate aduce umbre nu foarte estetice.
Alege stralucirea. Elementul de iluminare nu ar trebui sa fie singurul considerent - tipul de bec este la fel de important. Halogenul, becurile fluorescente compacte si LED-urile vin intr-o gama variata de nuante calde sau reci. La fel ca si alegerea pentru culoarea peretilor, tipul de stralucire pe care il doresti este in mare parte o decizie personala, in functie de preferinte.
Lumineaza scarile. Adauga lumini la treptele scarilor deoarece o scara neiluminata din interiorul locuintei poate fi periculoasa, mai ales pe timp de noapte. Scarile sunt adesea inchise, astfel incat sa le lumineze din lateral sau sa incorporezi lumina in stalpii de sustinere, ca si element de design. Alege sa iluminezi si partea inferioara a dulapurilor de baza. Este o modalitate usoara de a crea o lumina de noapte, care arata fabulos.
Nu renunta la culoare. Punerea unui dispozitiv de iluminare intr-o nuanta stralucitoare intr-o incapere simpla poate adauga un interes in plus pentru spatiu. Nuantele colorate pot face minuni, mai ales atunci cand lumina este aprinsa. Adauga luminilor elemente decorative pentru a personaliza incaperea. Cu conditia ca iluminarea geerala sa fie deja instalata, folosirea luminilor in plus pe perete poate fi o modalitate decorative de a furniza o iluminare ambientala.