Ce alegi in propria locuinta: formele organice sau rigoarea carteziana?
De la Gaudi incoace, formele arhitecturale inspirate din natura au fost adorate si criticate deopotriva. Totusi o multime de oameni le-au gasit fascinante si placute privirii, prin urmare atat arhitectura cat si amenajarile de interior au fost puternic inspirate de ele. Sub influenta arhitectului catalan, lumea moderna a inceput sa viseze la case altfel, cu spatii fluide si piese de mobilier „organice", cu care sa inlocuiasca rigoarea liniilor drepte. Iar intoarcerea la armonia cu natura, la formele mult mai adecvate corpului uman este astazi total realizabila. Dar cat de mult putem aduce in spatiul locuit formele din natura?
Noi, oamenii, am parasit pesterile, bordeiele si padurile in urma cu mult timp, tocmai pentru ca mediul construit ne oferea mai multa siguranta, organizare, putere de a stapani mediul. Insa modernismul reinvie memoria ancestrala a formelor organice. In sanul civilizatiei, in cladiri cu apartamente futuriste sau in case pe pamant, se pot intalni astazi in egala masura spatii largi, cu camere intregi lipsite de colturi, cu pereti curbati, cu ferestre largi, rotunde sau arcuite si canapele care parca te imbratiseaza cand te asezi pe ele. Insa tendintele organice in arhitectura si design nu pot fi luate inca drept regula sau nici macar ca amenintare la adresa liniilor drepte si arhitecturii clasice. Regulile carteziene raman in continuare preferate de catre majoritatea oamenilor.
Controlul spatiului personal
Cartezianismul, ca filozofie, caracterizat prin metoda, ordine si rigoare, nu poate fi eliminat, orice s-ar spune, din arhitectura. Și nici „imblanzit" prea mult. Psihologic vorbind, oamenii au simtit dintotdeauna nevoia sa-si organizeze vizual spatiul personal. Iar din punct de vedere antropologic si social, ne-am construit locuinte si am dezvoltat atat de mult disciplina arhitecturii tocmai pentru ca simteam nevoia sa ne retragem, partial, din natura, intr-un spatiu in care sa detinem controlul aproape total asupra mediului.
Oricat de fluide ar fi formele apei, copacilor, plantelor si oricat de atragatoare ar parea acestea pentru ochi sau pentru confortul corpului uman, mintea noastra conditionata de Euclid incadreaza totul pe trei axe: doua orizontale (cu tot cu perspectiva) si una verticala. Tridimensionalitatea unei locuinte se bazeaza pe linii drepte pe care macar ni le imaginam: chiar daca la exteriorul unei cladiri peretii ar fi ondulati, iar la interior am avea numai camere rotunde, structura acelei cladiri ar ramane, in mintea noastra, axiala. Vrem sa stim unde este sus si jos si nu vrem sa ni se distorsioneze sau rastoarne prespectivele firesti: fie si o organizare „dezordonata", cum ar fi formarea unui teanc de carti direct pe podea, tot ne face sa o asezam instinctiv pe cea mai lata la baza, intr-o constructie piramidala. Regulile pot fi incalcate, desigur. Dar cu ce pret? Și cat de mult riscam sa ni se darame piramida... necesitatilor?
Eficienta si ordine
Sub impactul vietii moderne, caminul nu mai este doar un loc in care sa ne putem retrage si in care sa ne simtim protejati. El este si locul in care ne desfasuram mare parte a activitatilor, continuam munca de peste zi, ne organizam viata personala, facturile, obligatiile familiale, relatiile, timpul liber... Iar pentru toate acestea avem nevoie de ordine sau macar de o cunoastere foarte buna a spatiului in care actionam. Iar o locuinta e mai usor de organizat si de controlat daca se incadreaza in forme geometrice. În plus, logic vorbind, interiorul unui cub sau al unui paralelipiped foloseste mai eficient spatiul decat un interior ovoidal. Mult detestatele colturi au rostul lor: maresc suprafata disponibila, ofera spatiu de depozitare suplimentar, acces rapid si posibilitatea de control vizual. De asemenea, un apartament e cu atat mai functional cu cat incaperile lui pot fi mai bine delimitate, separate sau impartite pe zone.
Din punct de vedere al eficientei, atata timp cat mobilerul vandut in marea majoritate a magazinelor este, inca, format din linii drepte si mai ieftin, atat timp cat multe dintre obiectele care ne inconjoara, de la carti si acte, la leptopuri si genti se incadreaza tot in forme geometrice drepte, este evident ca linearitatea va continua sa fie, mult timp, preferata in interiorul unei locuinte obisnuite. Aceasta nu inseamna insa ca geometria excesiva nu e obositoare. Dar pentru un echilibru intre eficienta si fluiditate in locuintele noastre, sarcina de a ne rezolva nevoile de estetica si confort va reveni in mai mare masura mobilierului, obiectelor de decor si accesoriilor care ne inconjoara, nu structurii locuintei.
Chiar dualismul fiintei umane determina aceasta organizare. Pe de o parte, corpul (fizic) are nevoie de canapele, scaune, mese, cazi si accesorii adecvate anatomiei sale, pe cand mintea umana are nevoie de orientare in spatiu. Chiar si cei mai indrazneti arhitecti sau designeri influentati de tendintele organice si plasticitate pastreaza un echilibru intre principiile traditionaliste de construire si futurismul creatiilor lor. Marea majoritate a designerilor de interior recunosc ca liniile curbe, culorile, fluiditatea formelor sunt cel mai bine puse in valoare in incaperi geometrice: tocmai acest contrast face mai placut spatiul locuit, pastrandu-i eficienta.
Articol si fotografii Alina Miron