Ce alegi pentru foisorul din gradina: cepuri sau vincluri de imbinare?
In sezonul calduros, constructiile exterioare - foisorul din gradina, pavilionul sau terasa - devin locul preferat de relaxare. Pentru a realiza constructii durabile si a te bucura din plin de momentele petrecute alaturi de cei dragi, trebuie sa alegi cu grija materialele, structura, dar si metoda sau elementele de imbinare a lemnului.
Foisoarele din lemn au o structura destul de complexa, dar o persoana indemanatica, atenta si cu un plan bine pus la punct poate obtine cu usurinta constructia dorita. Nu vom insista aici asupra tuturor detaliilor tehnice legate de construirea foisorului, ci ne vom opri asupra metodelor principale de imbinare a elementelor din material lemnos.
Cepuri si nuturi in structura foisorului tau
Daca doresti sa lucrezi precum vechii mestesugari, poti alege sa asamblezi scandurile cu ajutorul nuturilor si al cepurilor.
Utilizarea sistemului nut-feder este la prima vedere alegarea potrivita deoarece nu permite deplasarea scandurilor invecinate, muchiile nu sufera stricaciuni in timpul procesului de imbinare, iar suprafata rezultata este una plana. Din pacate, aceasta metoda presupune consumarea unei mari cantitati de masa lemnoasa. De ce? Se imbina doua piese din lemn - una prezinta o protuberanta pe fata longitudinala sau frontala a piesei (federul), iar cealalta (nutul) are o adancitura longitudinala pe muchie, pentru a putea prelua federul.
Imbinarea dubla cu cepuri proprii este foarte rezistenta, fiind folosita mai ales pentru a asambla elementele lemnoase orizontale cu cele verticale. Imbinarea de mijloc cu brida si cep este frecvent utilizata la realizarea constructiilor, dar asemeni tuturor metodelor traditionale, este greu de pus in practica, consumand foarte mult timp si energie.
Foisorul poate fi construit intr-un timp mult mai scurt! Cum? Realizeaza toate imbinarile cu ajutorul vinclurilor, elemente solide care sporesc siguranta intregii constructii! Vinclurile de imbinare se pot utiliza cu succes, atat pentru lucrarile de exterior, cat si pentru cele de interior. Un al mare avantaj al acestora este ca reduc consumul de material lemnos cu pana la 35%. Tabla de otel cu un continut scazut de carbon, stratul de zinc de 20-40 microni si grosimea de pana la 2,5 mm, confera stabilitate si celor mai dificile imbinari.Avantajele vinclurilor de imbinare pentru foisoarele de gradina
In ceea ce priveste rezistenta, se intalnesc doua categorii de vincluri: vincluri pentru sarcini usoare (destinate constructiilor mici din lemn) si vincluri pentru sarcini grele (destinate constructiilor de anvergura). Avantajul vinclurilor consta si in faptul ca acestea sa gasesc sub diferite forme si dimensiuni, fiind extrem de versatile si adaptabile oricarui proiect. Astfel, poti alege intre vincluri de imbinare in forma de L, vincluri de imbinare plate sau vincluri imbinate in forma literei T. Indiferent de metoda de imbinare aleasa, iti recomandam sa utilizezi materiale de calitate. Astfel, pavilionul tau va arata asemeni unei structuri ridicate de un profesionist.
Obiectul este ascuns