Ce ar trebui să știi despre buretele tău de vase
Exista astfel cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre buretii de vase pentru a-i alege pe cei potriviti si mai ales pentru a-i impiedica sa se transforme din instrumente ale curateniei in adevarate rezervoare de microbi.
Ca vicepresedinte senior al departamentului de educatie a consumatorilor din cadrul American Cleaning Institute, Nancy Block, cu care au stat de vorba cei de la Apartment Therapy, poate fi considerata o autoritate in chestiunea in cauza. Materialul conteaza, sustine specialista, care recomanda celuloza. "Buretii din celuloza sunt potriviti pentru vase, tacamuri, blaturi de bucatarie si stropii de zi cu zi. Sunt ieftini, au o capacitate buna de absorbtie si fac fata sarcinilor dificile", sustine Block.
Exista, desigur, situatii in care vei avea nevoie de soluti speciale: pentru tigaile antiaderente foloseste o laveta sau un burete moale, in timp ce cu un burete din spuma melaminica, care va functiona ca o foarte fina hartie abraziva, poti curata peretii.
"Intotdeauna ar trebui sa citesti ce scrie pe ambalaj pentru a-ti da seama daca buretele este potrivit pentru suprafetele pe care il vei folosi", recomanda Block.
Cate culori, atatea intrebuintari
Buretii de bucatarie clasici se gasesc in mai multe variante de culoare si poti folosi acest aspect intr-un mod foarte practic: "Noi recomandam sa alegeti o anumita culoare pentru a anumita sarcina. De exemplu, buretii roz pentru curatarea baii, buretii albastri pentru blatul de bucatarie si buretii verzi pentru curatarea vaselor", spune Block.
In acest fel nu vei mai raspandi microbii de pe o suprafata pe alta.
Cand trebuie sa schimbi buretele de vase
Daca astepti pana cand buretele incepe sa se deterioreze vizibil si sa emane un miros neplacut inainte sa il arunci, atunci inseamna ca ai asteptat prea mult. "Ar trebui sa inlocuiesti buretele o data la cateva saptamani, tinand cont de intensitatea activitatii din bucatarie si de cat de des sunt curatati", mai spune specialista.
Ingrijit corespunzator, buretele de vase te poate tine un pic mai mult, sustine Block. Mai intai, clateste-l riguros de resturile de mancare, stoarce-l bine si lasa-l la uscat intr-un loc in care sa beneficieze de suficient aer. Dezinfecteaza-l o data pe saptamana. Block recomanda o solutie pe baza de inalbitor si apa. Expertii in microbiologie atrag insa atentia ca situatia ar putea fi mai complicata cand vine vorba de curatatea buretelui de vase, asa cum vom vedea mai jos.
De ce este important
In cadrul unui studiu din 2017 publicat in Scientific Reports, un grup de cercetatori germani a descoperit 362 de tipuri de bacterii pe buretii de bucatarie colectati din gospodarii obisnuite - si pana la 45 de miliarde de bacterii pe centimetru patrat. Buretele le ofera acestor microorganisme, care vin de pe mancare, de pe piele sau de pe alte suprafete, conditiile ideale de trai - un spatiu caldut, umed, bogat in substante nutritive.
Veste buna este ca nu au fost gasite bacterii care ne pot imbolnavi, ca salmonella, E. coli sau campylobacter, insa este posibil ca acestea sa fi fost pur si simplu coplesite de numarul urias al celorlalte bacterii, spune Markus Egert, profesor de microbiologie si igiena la Universitatea Furtwangen din Germania si principalul autor al studiului, care crede ca nu este exclus ca ele sa existe in unii bureti.
Revenind la curatarea buretului de vase, in studiul germanilor, pe buretii curatati necorespunzator, doar cu apa si sapun, de exemplu, s-a dezvoltat un numar si mai mare de bacterii.
"Curatatea, in special de catre persoane care nu sunt experte in curatenie, nu elimina de obicei toate bacteriile din interior, deoarece sunt foarte numeroase. Unele supravietuiesc si devin mai rezistente", explica Egert, iar acest lucru ar putea fi periculos pentru sanatatea noastra. Din acest motiv, profesorul recomanda schimbarea buretelui saptamanal.
Nici trucul cu cuptorul cu microunde s-ar putea sa nu functioneze
O metoda de dezinfectare a buretelui de vase frecvent intalnita pe internet presupune introducerea buretelui in cuptorul cu microunde (sau in masina de spalat mase) pentru a ucide microbii acumulati de acesta. Insa cercetarile lui Egert si ale colegilor sai au aratat ca aceasta metoda nu reduce decat cu 60% populatia vietatilor microscopice de pe si din burete, in timp ce "supravietuitorii" devin mai puternici. Ce nu te omoara...