Ce este încălzirea în pardoseală, cum se realizează și care îi sunt avantajele și dezavantajele
Incalzirea in pardoseala reprezinta acum si la noi o solutie ingenioasa, inovatoare care iti aduce un mediu placut si mai mult confort in locuinta. Din punct de vedere termic este alegerea ideala atat pentru acasa, cat si pentru birou. Dar, ce presupune incalzirea, care sunt avantajele majore sau dezavantajele? Te ajuta sa economisesti din buget la sfarsitul lunii sau este doar un moft de design?
In primul rand, din punct de vedere estetic, pentru faptul ca nu vei mai avea nicio teava sau calorifer la vedere, esti norocos. Aspectul locuintei este schimbat in totalitate. Mai mult de atat, daca nu ai suficient spatiu la dispozitie in casa, caloriferele iti pot ocupa si mai mult din loc, iar sistemul de incalzire te ajuta sa iti economisesti util fiecare spatiu.
Cum se realizeaza incalzirea in pardoseala?
Trebuie sa recunoastem ca nimic nu este mai placut decat sa stim ca pe timpul iernii putem merge desculti prin toata casa si sa avem la picioare o temperatura uniforma de pana la 27 de grade Celsius. Tocmai din acest motiv, sistemul de incalzire in pardoseala este o alegere potrivita.
In prezent sunt doua modele de incalzire in pardoseala - incalzire prin apa calda si incalzire electrica. Iar, intreaga operatiune presupune mai multe tevi montate sub podea, fie tevi cu apa calda, fie fire electrice. Astfel, o data montate sub podeaua care poate fi atat din parchet, gresie sau piatra, firele se incalzesc si la randul lor incalzesc intreaga camera.
Ce este important de stiut inca de la inceput este faptul ca inainte de a lua decizia de a monta incalzire in pardoseala, trebuie sa iei in calcul si costurile materialelor, a intretinerii acestora, dar si a consumului lunar de energie. Montarea incalzirii presupune un cost de inceput, care poate porni de la 15 euro/mp, in functie de preturile firmelor specializate.
Dupa ce ai stabilit problema costurilor, trebuie sa stii si faptul ca este important sa iti calculezi grosimea sapei care este pusa peste sistemul fixat ulterior cu materialele speciale. Turnarea unei sape, spun specialistii in domeniu, trebuie sa fie undeva la 4,5 centimetri, dar uneori poate ajunge si pana la 7, insa in situatia data, incalzirea poate deveni un proces mai greoi.
Incalzirea in pardosela prin apa calda
Sub podea sunt instalate tevi de polietilena care sunt rezistente si se conecteaza la un sistem ce incalzeste si face sa circule apa. Bineinteles, sub tevi este montat un sistem izolator care impiedica scurgerile de caldura. Tevile sunt acoperite de o sapa, iar temperatura apei poate ajunge pana la 30-40 de grade Celsius, avand in vedere ca in radiatoare apa ajunge pana la 55 de grade.
Astfel, avantajul principal este acela ca un sistem de incalzire in pardoseala prin apa calda este cu 25, 30% mai eficient decat un altul traditional.
Dezavantajul major este acela al instalarii, deranjul poate fi destul de mare daca alegi sa instalezi incalzirea in pardoseala dupa ce ai terminat toata constructia si aranjarea casei. Si costurile se ridica destul de mult.
Incalzirea electrica in pardoseala
In functie de dimensiunea incaperilor, incalzirea electrica se monteaza cu ajutorul unor covorase prin care trec fire electrice. Avantajul aici este faptul ca se poate monta mult mai usor acest sistem de incalzire, procesul poate fi mai rapid si nici nu creaza un deranj atat de mare.
Dezavantajul poate veni de la faptul ca in cazul de fata cresc facturile la energie electrica, dar si aici se gasesc solutii. Poti monta un termostat care sa declanseze ori de cate ori se atinge o anumita temperatura, cea pe care ti-o doresti.
Avantaje multiple in ambele cazuri de incalzire prin pardoseala!
Principalul avantaj atunci cand alegi acest sistem de incalzire este faptul ca vei avea o temperatura uniforma in toata incaperea, aerul cald vine de jos in sus.
Din punct de vedere termic, incalzirea prin pardoseala ajuta la imbunatatirea mediului inconjurator, aerul fiind mai curat.
Asa cum spuneam si la inceputul materialului, din punct de vedere estetic, incalzirea prin pardoseala este ideala pentru ca nu vei mai vedea nicio alta teava sau calorifer prin casa. Vei avea peretii liberi si disponibili pentru alte obiecte de decor.
Ca si dezavantaj trebuie sa iei in calcul faptul ca mobilierul trebuie sa fie putin diferit fata de normal. Un sistem de incalzire prin pardoseala are nevoie de o mobila care sa nu fie asezata direct pe podea, ci sa aiba mici picioruse ajutatoare. Si bineinteles, pentru a emana cat mai bine caldura, nu trebuie sa fie pusa o piesa de mobilier masiva fix in locul in care a fost montat senzorul incalzirii.
In ce fel de material poti monta un sistem de incalzire in pardoseala?
Trebuie sa stii ca o data montat, un sistem de incalzire in pardoseala are o durata de viata de pana la 50, 60 de ani, fara sa necesite prea multe reparatii. Iar in cazul in care este nevoie de mici reparatii, totul se face foarte usor, in locul in care este nevoie.
Sistemul de incalzire poate fi montat sub materiale precum parchet, gresie, piatra, marmura sau beton. In cazul lemnului este recomandat ca materialul sa fie lemn prelucrat respectiv placaj sau parchet stratificat sau parchet laminat deoarece variatiile sunt foarte mici spre deosebire de lemnul masiv, care poate avea variatii dimensionale.