Incalzirea prin pardoseala - sub ce tipuri de pardoseli se poate instala un astfel de sistem?
Chiar daca la nivel international sistemele de incalzire prin pardoseala si-au consolidat statutul, la noi in tara se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare. Ca orice alt sistem de incalzire, si acesta prezinta atat avantaje cat si dezavantaje, pe care le poti aprofunda aici. Insa daca te-ai hotarat deja asupra lor, este si fireasca urmatoarea intrebare: cu ce tipuri de pardoseli este compatibila incalzirea prin pardoseala?
Poti alege dintr-o gama la fel de mare de finisaje pentru pardoseala ca si in cazul pardoselilor fara sistem de incalzire. Cauta un finisaj cu o buna capacitate de a permite trecerea si inmagazinarea caldurii, deoarece astfel camerele se vor incalzi mai eficient si mai repede.
Iti prezentam, in continuare, cateva tipuri de finisaje pe care te poti baza cu incredere daca ai ales un sistem de incalzire prin pardoseala:
Lemnul
Un material ales adesea pentru pardoselile sub care exista incalzire, insa asta nu inseamna ca alegerea nu trebuie facuta cu mare atentie. Trebuie sa fii atent la proprietatile termice ale diferitelor tipuri de lemn, precum si la nivelul de umiditate. Lemnul nu trebuie sa aiba mai mult de 8% umiditate.
Pe masura ce se incalzeste si raceste, lemnul se schimba, deci cel mai potrivit lemn va rezista schimbarilor de temperatura fara sa se scorojeasca sau sa se contracte. In orice caz, este necesar sa lasi un spatiu liber in jurul marginilor pardoselii pe care il poti acoperi cu plinte. De asemenea, se recomanda un lemn subtire (max. 22 mm grosime) si dens, deoarece are o capacitate de a permite trecerea si inmagazinarea caldurii mai buna. Temperatura maxima recomandata pentru pardoseala din lemn este de 27 grade Celsius.
Lemn compozit - cel mai potrivit pentru a fi folosit alaturi de sistemele de incalzire prin pardoseala. Se comporta bine la schimbarile de temperatura.
Lemn masiv - Este predispus la umiditate si la schimbari de temperatura care il pot face sa se crape si sa se deniveleze. Consultati-va cu specialistii inainte, daca v-ati decis la o pardoseala din lemn masiv sub care sa montati incalzire.
Lemn de esenta moale - Se potriveste, dar atentie mare la grosimea scandurilor pentru asigura suficienta putere termica.
Parchet - masiv sau de esenta moale, parchetul este compatibil cu incalzirea in pardoseala. Criteriile de alegere sunt aceleasi ca la cele doua tipuri de lemn.
Bambus- se aseamana cu lemnul compozit la constructie, si este compatibil.
Pardoselile vinilice si de cauciuc
Au o foarte buna capacitate de a permite trecerea si inmagazinarea caldurii din cauza faptului ca materialele sunt subtiri. Rezistenta lor este foarte buna, dar temperatura nu trebuie sa depaseasca 27 grade Celsius. Nu toate tipurile de pardoseli vinilice si de cauciuc sunt potrivite cu incalzirea prin pardoseala, asa ca verifica diainte cu furnizorul. Atentie si la mpdul in care alcatuiesto detaliul de pardoseala, astfel incat straturile sa fie puse in ordinea corecta.
Gresie, placi ceramice si piatra
Chiar daca intra in categoria pardoselilor reci, acest lucru se schimba radical cand introducem si incalzirea in pardoseala in ecuatie. Capacitatea de a permite trecerea si inmagazinarea caldurii este excelenta, placile retinand rapid caldura si pastrandu-se calde pentru mult timp. Gresiile sunt considerate cel mai potrivit tip de pardoseala sub care poti instala un sistem de incalzire. Se pot incalzi pana la 29 de grade Celsius si chiar mai mult, iar puterea termica ajunge la 200 w/ mp. Timpul de incalzire depinde de grosimea placilor, asadar se recomanda sa nu depaseasca 20 mm.
Covoare si mochete
Si covoarele si mochetele pot fi folosite, atat timp cat materialul din care sunt confectionate nu este termoizolant, deci nu blocheaza transferul termic. Iti dai seama de acest lucru analizand indicele Tog al covoarelor si mochetelor. Asadar, indicele Tog masoara nivelul de termoizolatie, iar pentru pardoselile acoperite de covoare (incluzand aici stratul suport) indicele Tog trebuie sa fie de maxim 2.5. Temperatura maxima la care le poti incalzi este de 27 grade Celsius, si retine ca este indicat sa te consulti cu specialistul pentru a combina bine tipul de covor/ mocheta cu stratul suport.
Pardoseli laminate
Pardoselile laminate sunt confectionate cel mai adesea din cel putin patru straturi de material, lipite cu adeziv. Aspectul de lemn natural, rezistenta la pete si zgarieturi si raportul calitate-pret bun le fac o alegere populara. Cat despre incalzirea in pardoseala, cele mai multe pardoseli laminate se potrivesc, dar la o temperatura de maxim 27 grade Celsius.
In continuare, iata doua tabele din care poti afla mai multe despre timpul de incalzire al diferitelor tipuri de pardoseli, precum si relatia dintre puterea termica si temperatura pardoselii.