Ce înseamnă modul de lucru în cloud
Expresii precum tehnologia cloud, cloud computing, servicii cloud sau lucrul în cloud sunt termeni cu o răspândire tot mai largă și de care se vorbește frecvent. Ce înseamnă cloud și cum a ajuns această tehnologie să ajute la eficientizarea muncii în diverse domenii precum arhitectură, construcții și inginerie vom explica în rândurile următoare.
Ce înseamnă cloud
Cloud este o tehnologie strâns legată de servere și bazele de date conectate la servere. Aceste baze de date pot fi accesate de oriunde în lume prin intermediul Internetului. Cum au ajuns utilizatorii individuali și, în general, companiile să beneficieze de cloud e simplu. Serverele cloud se află în centre mari de stocare de date, iar prin cloud computing companiile nu mai au nevoie de servere fizice pentru a rula diverse programe.
Serviciile cloud: diverse și performante
Tehnologia cloud este relativ nouă, însă a influențat foarte mult modul de lucru și în general de funcționare a companiilor de pe tot globul. Stocarea de date în cloud oferă avantajul major că fiecare angajat al unei companii poate avea acces la date, fie că acestea sunt fișiere, dosare sau aplicații, utilizând orice tip de dispozitiv - calculator, laptop, telefon sau tabletă. Prin accesul la date, tehnologia cloud face posibilă munca la distanță, cooperarea între membrii unei echipe sau între mai multe echipe simultan. Spațiul de stocare cloud oferă un beneficiu major companiilor care dețin cu un volum mare de date și fișiere de dimensiuni mari.
Modul de lucru în cloud: rapiditate, productivitate și eficiență sporită
Modul de lucru în cloud este foarte avantajos pentru companii, deoarece membrii echipei pot vizualiza date și documente importante în timp real. În funcție de setări, în cloud se pot vizualiza și edita documente (în grup și simultan), se pot valida date sau proiecte. De asemenea, pot lucra mai multe persoane sau echipe la același proiect. Aceste facilități conduc la creșterea rapidității cu care se pot executa anumite proiecte, a verificării unor etape de execuție, creșterea productivității, a colaborării și comunicării.
Specialiștii din arhitectură, design, construcții și inginerie au adăugat la programele la care lucrează și o componentă cloud pentru stocare de fișiere, lucrul în echipă, partajare de fișiere, coordonare, verificare și validare de proiecte. Este mult mai util și eficient când mai multe persoane pot lucra la un proiect în același timp, având acces la informațiile și datele de care au nevoie, dar și la stadiile anterioare ale proiectului. O parte dintre programele de proiectare oferă posibilitatea de colaborare direct în cloud, iar aici ne referim la aplicații precum Revit, unde mai multe persoane pot lucra simultan la un singur proiect. O altă aplicație, Twinmotion, permite încărcarea vizualizărilor realiste în cloud și astfel pot fi arătate și altora prin simpla trimitere a unui link, fără a fi necesar ca cei care urmează să vadă prezentarea să dețină un calculator foarte bun. Continuând cu exempele, Autodesk Docs permite organizarea, distribuirea și partajarea fișierelor și documentelor de proiect pe platforma Autodesk Construction Cloud. Aceasta reprezintă o modalitate centralizată de gestionare a datelor, cu fluxuri de lucru de analiză și aprobare, cu urmărie și distribuire a problemelor. Utilizatorii care dețin colecția Autodesk AEC au inclus acest lucru în portofoliul de produse.
Sintetizând cele scrise mai sus tehnologia cloud și îndeosebi stocarea și mediul de lucru în cloud oferă multiple avantaje specialiștilor în arhitectură, construcții și inginerie dintre care: productivitate crescută, costuri reduse, posibilitatea acestora de a lucra oricând și de oriunde, rapiditate, economie de timp, eficiență sporită și, nu în ultimul rând, performanță. Echipele de arhitecți, ingineri și constructori au posibilitatea de a fi mai creativi și de a colabora mai bine. Serviciile care oferă proiectare partajată și colaborare bazate pe cloud au cunoscut o implementare accelerată în întreaga lume și continuă să se extindă.