Ce legatura este intre bere si caramida?
Cercetatorii portughezi au descoperit o noua reteta pentru fabricarea caramizii. Calitatea caramizilor poate fi imbunatatita semnificativ daca in compozitia materialului pentru fabricarea acestora se adauga un deseu ramas de la fabricarea berii. Astfel, daca se amesteca boabele de cereale macinate, care raman in urma procesului de fabricare a berii cu argila, caramida va capata proprietati izolante mai bune.
Cercetatorii portughezi de la Institutul Politehnic din Tomar Portugalia, au descoperit ca prin adaugarea in proportie de 5% a cerealelor ramase ca deseu, in compozitia caramizilor, se reduce pierderea de caldura cu 28%. Explicatia acestui fenomen este faptul ca pasta de cereale face caramizile mai poroase si astfel acestea retin mai mult aer iar capacitatea de retinere a caldurii creste.
Aceasta metoda este ieftina, deoarece fabricile de caramida aduna cantitati foarte mari de cereale, care se prezinta sub forma unei mase umede, ramasa in urma extragerii din acestea a substantelor care intra in componenta berii.
Sursa: http://www.descopera.ro