Ce sa observati cand va uitati la o cladire neoclasica: atlantii
Cariatidele, acele statui de femei pe care de obicei la vedem la intrarea intr-o cladire cu arhitectura veche sau pe cate o fatada, jucand rolul unor coloane, sprijinind antablamentul unui edificiu sau al unui balcon, au si alternative… de sex opus. Daca sunteti atenti, veti vedea uneori, in loc de statuile de femei goale, trupuri masculine, nud sau seminud, care impodobesc o serie de intrari si fatade de edificii vechi, multe de patrimoniu. Mai rari in tarile europene, dar cu atat mai spectaculosi, atlantii pot fi vazuti frecvent insa la noi in tara.
O vizita prin centrul vechi al orasului vostru va va convinge ca, desi numeric sunt dominati de cariatide, atlantii au un rol important in arhitectura cladirilor vechi romanesti. Interesant cum, in culturi predominant masculine, trupurile feminine sunt considerate mult mai decorative, desi rolul portant s-ar potrivi mai degraba unor barbati decat unor femei. Atunci cand vedeti statui de barbati sustinand un antablament gandul oricum se indreapta catre Atlas, sustinatorul globului pamantesc. Aceasta este de fapt si originea termentului de atlant, iar elementul de arhitectura ca atare provine, desigur, din arhitectura si sculptura greceasca.
Insa cariatidele, desi uneori poarta pe cap vase mari, alteori sprijina "cerul" cu bratele ridicate deasupra capului, nu par sa faca nici un efort in sustinerea cladirilor pe care le intalniti. Rolul lor decorativ este astfel certificat prin atitiudine, in timp ce atlantii, musculosi si aproape in permamant efort, dau forta fatadei edificiului. Si, astfel, parca si o doza de certitudine in rezistenta caldirii.
Preluate de romani de la greci, atat cariatidele, cat si atlantii au aparut mai tarziu in Europa, in arhitectura neoclasica, ca elemente strict decorative (fara rol portant). De aceea, astfel de sculpturi se pot intalni pe o serie de cladiri din secolul 18, care au trecut deja in patrimoniul local.
Info util
- - Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar National din Bucuresti este decorată cu 4 atlanți și 4 cariatide.
- - Centrul vechi, Bucuresti, una dintre intrarile in pasajul Villacrosse este flancata de atlanti. O serie de alte cladiri vechi din zona LIpscani sunt impodobite atat de atlanti, cat si de cariatide.
- - In Braila, tot in Centrul vechi al orasului se intalnesc atlanti pe fatada fostului cinematograf Lira si la intrarea mica in cladirea teatrului Maria Filotti
- - In Timisoara, chiar e cunoscuta o Casa cu atlanti, a carei fatada a cladirii este decorata cu coloane sculptate in forma de barbati
- - La Muzeul Brukenthal din Sibiu (1778), cele două curți interioare (cea festivă și cea a anexelor) sunt separate printr-un portal renascentist flancat de atlanti din piatra.
- (Info via Wikipedia)
Si la voi in oras sunt cladiri vechi decorate cu atlanti? Aratati-ne si voi fotografii cu acestia! Inscrieti-va pe forum si postati imagini, sau intrati direct in comentariile de mai jos pentru a ne spune unde se afla.