Ce se întâmplă când faci beton în spațiu
Foto: NASA
Aceasta este intrebarea la care si-au propus sa raspunda oamenii de stiinta de la NASA si cei din cadrul Universitatii Statului Pennsylvania.
Intrucat ofera protectie fata de radiatiile cosmice si de meteoriti, betonul ar putea sta la baza solutiilor de locuire pe alte planete. In cadrul studiului intitulat "Efectul microgravitatiei asupra dezvoltarii microstructurale a pastei de silicat tricalcic", publicat in Frontiers in Materials, cercetatorii au amestecat silicat tricalcic cu apa, reteta folosita pentru prepararea betonului de sute de ani pe planeta noastra, doar ca de aceasta data in afara gravitatiei Pamantului.
Rezultatul obtinut in conditii de microgravitatie este un beton cu o porozitate mai mare in comparatie cu betonul preparat pe Pamant, fapt ce poate afecta rezistenta structurala a materialului.
"Cresterea porozitatii are un impact direct asupra rezistentei materialului, dar rezistenta materialului format in spatiu nu a fost inca masurata. Desi betonul este folosit atat de atat de mult timp pe Pamant, inca nu intelegem toate aspectele legate de procesul de hidratare. Acum stim ca exista unele diferente intre sistemele de pe Pamant si cele din spatiu si putem examina aceste diferente pentru a vedea care dintre ele sunt favorabile si care sunt neprielnice utilizarii acestui material in spatiu", spune Aleksandra Radlinska de la Universitatea Statului Pennsylvania, autoare a studiului, potrivit NASA.gov.