Ce trebuie să știi despre forajele pentru pompele de căldură
Pentru a transfera caldura naturala in casa se folosesc dispozitive numite pompe de caldura, iar pentru acest lucru ai nevoie de foraje pentru pompe de caldura. Principalul avantaj al forajelor pentru pompele de caldura este eficienta.
Pompa de caldura nu poate functiona fara alimentarea cu energie electrica, dar, consumand 1 kW de energie electrica, produce pana la 5 kW de energie termica (pentru un cazan electric, de exemplu, acest raport este de 1: 1). O astfel de functionare eficienta a pompei de caldura se explica prin faptul ca energia electrica consumata nu este transformata in caldura (cum este cazul cazanelor electrice si al aparatelor de incalzire electrice), ci este utilizata pentru a transfera caldura de pe strada in casa.
Cate puturi sunt forate pentru o pompa de caldura?
Sondele geotermale sunt create in mai multe moduri. Firma de foraje puturi utilizeaza o metoda de schimb de caldura verticala. In aceasta metoda nu se poate renunta la forajul adanc al puturilor pentru pompele de caldura, ceea ce va salva zona locului de excavare. Circuitul de absorbtie a caldurii conductei este plasat in put pentru o pompa de caldura. Lichidul, care se incalzeste sub influenta caldurii pamantului, intra in pompa prin conducte. Acolo se raceste, eliberand energie pentru a incalzi camera. Procesul seamana cu principiul proiectarii unui frigider. Lichidul consumat revine in sol, unde este din nou incalzit.
Daca o casa este mare, atunci se fac 4 puturi - 2 pentru productia de apa, 2 pentru evacuare. In plus, din acest sistem poti face alimentarea cu apa in casa. In sezonul cald, apa poate fi preluata direct din fantana (in fata schimbatorului de caldura), in timp ce pe timp friguros apa poate fi adusa in casa numai dupa actionarea schimbatorului de caldura. Puturile pentru pompe de caldura sunt forate cu echipamente speciale dintr-un singur loc - colector.
Compozitia pompei de caldura
Circuitul intern al pompei de caldura este format din urmatoarele componente:
- condensator;
- capilar;
- evaporator;
- compresor alimentat la reteaua electrica;
- un regulator de temperatura care controleaza echipamentul;
- agent frigorific.
Pompele de caldura nu numai ca incalzesc camera, dar ofera si apa calda si aer conditionat. Totusi, trebuie sa existe o supapa de inversare in pompele de caldura, aceasta fiind cea care permite pompei de caldura sa functioneze in modul invers.