Ce trebuie să știi despre rejanse la perdele?
O perdea care să se așeze perfect și să-și păstreze frumusețea faldurilor, chiar și după spălare, este preferata tuturor celor care doresc amenajări și accesorii pentru living și dormitoare cât mai elegante. Cum acest lucru este făcut posibil astăzi de o bandă specială, apretată și reglabilă, numită rejansă, ne-am gândit să prezentăm mai jos câteva detalii de bază despre ce trebuie să știi despre rejanse la perdele.
Ce este rejansa?
Rejansa este o bandă realizată dintr-un material textil, rezistent, tare și flexibil, care se coase pe o perdea sau draperie și care are atât rolul de a-i da o anumită formă, cât și pe cel de agățarea a accesoriilor pentru prindere de galerie sau de șină. Lățimea benzii variază de la doi la cincisprezece centimetri.
Pentru a fi cât mai discretă este confecționată dintr-un material alb sau transparent. Pentru a permite încrețirea perdelei și a obține anumite modele este prevăzută cu două sau patru fire și buzunare dispuse în diverse moduri.
Cele mai bune rejanse sunt cele cu fire rezistente, ce permit obținerea unor falduri impecabile și care își păstrează proprietățile foarte bine în timp, chiar și după mai multe spălări.
Care sunt variantele de rejanse disponibile în prezent?
În cazul în care vrei să obții o perdea sau o draperie cu falduri uniforme, va trebui să aplici o rejansă. Cum în clipa de față există mai multe variante de produse, cu care se pot obține modele variate și care permit anumite tipuri de încrețire, ne-am gândit să prezentăm mai jos care sunt tipurile principale:
1. Rejanse variabile, care se introduc pe bară
Acestea este o rejansă versatilă, ce permite ajustarea, reglarea și încrețirea în funcție de preferințe. Este un tip practic, fără pretenții prea mari, perfect pentru toate gusturile.
2. Rejanse de tip wave
Ele permit dispunerea perdelei în valuri în funcție de tipul de încrețire specificat. Pot fi produsele în raporturi de 1:1.5, 1:1.8 sau 1:2. Acest lucru înseamnă că pentru a obține faldurile dorite, materialul ales trebuie să respecte dimensiunile rejansei, Cu alte cuvinte, pentru o încrețire de 1:1.5 este nevoie de 1,5 m de material.
3. Rejanse de tip creion
Este o rejansă cu patru rânduri de buzunare și trei corzi, cu un raport de încrețire de 1:3. Aceasta înseamnă ca pentru 1 m de galerie va fi nevoie de 3 m de material. Este o rejansă ce permite obținerea unei perdele sau draperii, cu falduri dese și aspect deosebit.
4. Rejanse de tip fagure sau smoc
Este o rejansă cu patru corzi transparente și rapoarte de încrețire de 1:2, 1:2.5 sau 1:3. Prin tragerea firelor se poate obține un efect special, amplu și elegant, asemănător unui fagure.
5. Rejanse de tip fundă
Acest tip de rejansă are două buzunare și trei corzi, iar raportul de încrețire este de 1:2, 1:2.5 sau 1:3. Este o perdea ce permite grade diferite de încrețire și un efect ce aduce cu o fundă.
În concluzie, dacă vrei să dispui de o perdea și/sau de o draperie cât mai elegantă, în care pliurile să se așeze egal și cât mai uniform, alege să o accesorizezi cu o rejansă. Pe piață există mai multe tipuri, cu reglaje diferite, ce permit obținerea unor efecte și modele variate.