Idei pentru compartimentarea spaţiilor mici
Doar pentru ca locuim in spatii mici nu inseamna ca nu putem avea pretentii de amenajare care sa combine atat functionalitatea, cat si valoarea estetica a elementelor pe care ne-am decis sa le includem!
Adesea zonificarea sau compartimentarea locuintelor este perceputa ca fiind direct proportionala cu numarul de incaperi. Cu cat mai multe camere (cu alte cuvinte, cu cat investiti mai multi bani), cu atat veti avea o amenajarea mai diversificata si cu potential mai mare de dezvoltare, nu-i asa? Pana la un punct, da. Insa provocarile de pe urma carora puteti obtine cele mai satisfacatoare rezultate apar atunci cand un buget mai scazut nu va face sa renuntati, ci de fapt va motiveaza sa gasiti solutii ingenioase.
Fie ca doriti sa amenajati un spatiu de lucru, un loc de joaca sau un loc de luat masa intim, din fericire compartimentarea incaperilor se poate realiza eficient si rapid si, mai mult, fara a necesita investitii majore. Scopul final il reprezinta gasirea unor solutii flexibile care sa nici nu ocupe prea mult spatiu. Iar daca optiunile se prezinta intr-o gama variata de stiluri sau culori, atunci cu atat mai bine!
Iata asadar 8 sugestii de compartimentare potrivite pentru spatiile mici:
Paravane pliabile
Paravanele pliabile usoare, din materiale precum lemnul sau plasticul, au avantajul ca reprezinta o optiune flexibila. Le folositi pur si simplu atunci cand doriti sau atunci cand este nevoie! Dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus, doua paravane pliabile s-au dovedit utile in compartimentarea unui spatiu de lucru caruia culoarea alb ii ofera si putin din sobrietatea birourilor office.
Tapet
Folositi-va de tapet pentru a delimita locul unde o zona se sfarseste si locul de unde incepe o noua compartimentare. Aceasta sugestie se potriveste foarte bine pentru spatiile deschise. In imaginea prezentata tapetul cu model a fost ales pentru a delimita locul de intrare in casa de restul holului pentru care a fost aleasa o vopsea inchisa la culoare.
Mobilier cu rafturi si sertare
Acest tip de piese de mobilier se foloseste adesea pentru compartimentare, mai ales ca puteti astfel gasi un ajutor si pentru o alta problema cu care aproape toti ne confruntam: spatiile de depozitare! Alegeti asadar piese de mobilier inalte, cu numeroase sertare si rafturi, pe care sa puteti aseza decoratiuni si in spatele carora sa va puteti “ascunde” zona de lucru, patul, sau chiar zona media.
Amenajare pe mai multe nivele
Cum ar fi daca in loc sa compartimentati ati alege sa amenajati camera pe mai multe nivele? Totul aici se leaga de perceptia vizuala pe care o avem asupra spatiului, asadar nu trebuie neaparat sa existe paravane sau pereti de compartimentare pentru a separa spatiile dintr-o camera. Priviti doar cat de eficient a fost compartimentat dormitorul din imagine, prin asezarea patului la nivel ridicat si prin amplasarea spatiilor de depozitare la nivelul pardoselii.
Perdele si draperii
Iata o alta solutie flexibila si simplu de indeplinit deoarece tot ceea ce trebuie sa faceti este sa montati perdelele sau draperiile pe o galerie atasata de tavan sau prinsa pe peretii camerei.
Pereti de compartimentare decorativi
Ne referim in special la cei cu oglinda, care sporesc volumetria, dau impresia de spatietate si nu sugereaza o amenajare incarcata.
Tablia patului
Pentru locuintele amenajate in cadrul unor spatii deschise, de cele mai multe ori de mici dimensiuni, tablia patului poate deveni o solutie ingenioasa de compartimentare. Optati pentru o tablie care sa ajunga la nivelul tavanului, iar daca aceasta va incluce de asemenea rafturi si sertare, rezolvati cu usurinta mai multe probleme dintr-un foc.
Paravane
O solutie care mentine atat deschiderea spatiului cat si compartimenteaza eficient zonele incaperii. Se poate observa cum, in fotografia prezentata, paravanul separa, in acelasi dormitor, spatiul de lucru de locul de dormit.
Ce alte solutii ati mai descoperit pentru compartimentarea spatiilor mici? Asteptam sugestiile si fotografiile dumneavoastra in rubrica de mai jos.
Surse foto: www.apartmenttherapy.com, www.mundogarota.com.
Redactat de: Claudia Gorunescu