Cea mai mare turbină eoliană offshore din lume poate alimenta 20.000 de locuințe pe an
Compania chineză MingYang Smart Energy va construi o turbină eoliană offshore cu diametrul de 242 m şi o capacitate de 16 MW, care va putea alimenta singură peste 20.000 de locuințe pe an.
MYSE 16.0-242 va fi cea mai mare construcţie de acest gen din lume, depăşind astfel turbina care deţine titlul în prezent, Haliade-X a celor de la General Electric.
Un prototip al noii turbine ar urma să fie pus în funcţiune anul viitor. Atunci când se vor învârti, cele trei pale ale sale lungi de 118 metri vor acoperi o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi – adică mai mare decât şase terenuri de fotbal.
Anual, fiecare turbină ar uma să genereze 80 GWh de electricitate pe an, suficient pentru a alimenta mai bine de 20.000 de gospodării.
Potrivit companiei, în comparaţie cu centralele pe bază de cărbune, MySE 16.0-242 poate elimina peste 1,6 milioane de tone de emisii de CO2 pe durata sa de viaţă de 25 de ani, contribuind astfel la atingerea obiectivului privind neutralitatea emisiilor de carbon.
MYSE 16.0-242 este versiunea mai mare a celorlalte turbine eoline deţinute de MingYang Smart Energy şi este, conform reprezentanţilor companiei, prima dintr-o nouă serie de produse cu o capacitate de peste 15 MW.
Ideea din spatele acestor turbine gigantice este aceea că, fiind mai mari, sunt mai eficiente şi astfel ar fi nevoie de mai puţine instalaţii offshore costisitoare. Rezultatul aşteptat este o binevenită scădere a preţurilor pentru producţia de energie eoliană offshore.
În ciuda dimensiunilor sale gargantuești, MYSE 16.0-242 va avea o masă redusă, astfel încât costurilor de construcţie vor fi reduse în comparaţie cu alte turbine eoline din acest segment.
Un prototip complet va fi construit în 2022 şi va fi pus în funcţiune anul următor. Producţia comercială ar urma să înceapă în prima jumătate a anului 2024.