Ceara pentru lemn: de ce si cum se utilizeaza
Ceara pentru tratarea suprafetelor din lemn este adesea recomandata nu doar pentru protectie, ci si pentru „hranirea” lemnului. Dar acesta nu este un adevar, din moment ce lemnul nu poate fi hranit artificial: singurul mod in care lemnul creste cu adevarat este doar cel natural. Pe de alta parte, lemnul simplu se „curata singur”. Tot ceea ce face ceara pentru lemn este sa-l protejeze in fata decolorarii sau craparii. De ce se foloseste ceara, care este diferenta fata de lac si cum se aplica?
Ceara pentru lemn este o solutie facuta din terebentina (sau o alta esenta) amestecata cu ceara de albine in proportii egale. Ea are acceasi functie de protectie ca si lacul pentru lemn. Unele persoane o prefera pentru ca, spre deosebire de lac, nu se crapa in timp; principala sa calitate e ca ofera o suprafata lucioasa si usor moale, cu un aspect satinat. Pe de alta parte, procesul aplicarii ei trebuie reluat in mod repetat, pe cand lacul este dat o data si trebuie apoi doar sters de praf.
Aplicare: se degreseaza suprafata pe care urmeaza sa fie aplicata ceara cu ajutorul unei lavete imbibate cu apa si sapun, se limpezeste de mai multe ori cu o laveta imbibata in apa si se sterge. Se lasa sa se usuce. Ceara se aplica tot cu ajutorul unei lavete si se lasa din nou sa se usuce, iar la final se lustruieste cu o carpa moale. Pentru parchet, poate fi o procedura destul de complicata, pentru ca nu prea multor persoane le convine sa stea in genunchi periodic. In schimb ceara reprezinta o solutie foarte aspectuoasa pentru obiectele de mobilier.
Precautii si observatii: din cauza amestecului cu terebentina, aveti grija sa tineti ferestrele deschise atata timp cat lucrati. Inmuiati ceara in prealabil, tinand-o la soare sau pe calorifer. Ar trebui sa stiti ca o ceruire in mod repetat poate duce la pierderea lustrului mobilei, de aceea: slefuiti in prealabil straturile vechi de ceara sau, daca e prima data cand tratati mobila astfel, folositi mai intai un strat de lac gomat ori lasati lemnul natur, curatandu-l in prealabil cu un smirghel fin • aplicati ceara in sensul fibrelor lemnului, fara sa-l incarcati • dupa aplicare, stergeti stratul proaspat de ceara cu ajutorul unei carpe curate din bumbac • lustruiti-o din nou a doua zi, cand s-a uscat bine, cu o bucata de lana.
Articol: Alina Miron