"Cel mai bun restaurant din lume", faimosul Noma, s-a mutat în casă nouă. Aruncați o privire
Cheful danez René Redzepi a inchis anul trecut originalul Noma, care a primit de patru ori titlul de cel mai bun restaurant din lume, dupa 14 de ani de existenta intr-un depozit maritim din secolul al XVI-lea din Copenhaga.
In rastimp, Redzepi a lucrat cu arhitectul Bjarke Ingels la crearea unui nou restaurant, dupa conceptul unui “satuc intim, bazat pe gradinarit”, format din 11 pavilioane cu un singur nivel distincte si totusi conectate intre ele, fiecare special proiectat pentru realizarea viziunii celebrului chef privind bucataria New Nordic. Structurile, care includ si un fost depozit militar, sunt organizate in jurul bucatariei, inima restaurantului, de unde pot fi observate salile de mese.
“Noul Noma dizolva ideea traditionala de restaurant in partile sale constitutive si le reasambleaza intr-un maniera care ii pune pe chefi in centrul sau”, explica Ingels.
Cladirea este prevazuta cu luminatoare si ferestre vaste cu vedere spre gradina exterioara generoasa.
Depozitul istoric cu o lungime de 100 de metri, in care erau pastrate pana nu demult minele marinei daneze, a fost renovat pentru a gazdui toate functiile “back-of-house” ale restaurantului, cum ar fi bucataria in care se desfasoara operatunile preliminare gatitului, laboratoarele de fermentare si spatiile destinate personalului.
Trei dintre structurile noi ale restaurantul sunt realizate din sticla, functionand ca sera, ca brutarie si, respectiv, ca bucatarie in care sunt testate preparatele. Spatiile in care se afla salile de mese sunt situate in cladiri distincte, la realizarea carora a fost folosita o paleta simpla de materiale naturale, care include lemnul de stejar si caramida.
“Fiecare ‘cladire din interiorul cladirii’ este conectata prin potecti din sticla care le permit chefilor si oaspetilor sa urmareasca schimbarile privind vremea, lumina zilei si sezoanele, facand din mediul natural o parte integrala a experientei culinare”, a adaugat arhitectul danez.
Foto: Rasmus Hjortshøj