Cel mai mare muzeu de astronomie din lume evocă geometria universului
Cel mai mare muzeu de astronomie din lume va fi inuagurat în curând în Shanghai. Colosala construcţie a fost proiectata de biroul american Ennead Architects fără linii sau unghiuri drepte, evocând geometria universului şi dinamismul mişcărilor cosmice.
Forma dinamică a Muzeului de Astronomie din Shanghai creează o experienţă imersivă pentru vizitatori, angrenându-i în desăşurarea unor fenomene astronomice reale.
Clădirea are o suprafaţă de 39.000 de metri pătraţi, fiind considerată cel mai mare muzeu din lume dedicat exclusiv studiului astronomiei, şi a fost construită ca o aripă a Muzeului de Ştiinţă şi Tehnologie din Shanghai. Găzduieşte expoziţii, un planetariu, un observator şi un telescop solar înalt de aproximativ 24 de metri.
„Am vrut să cream un loc în care misiunea instituţională este pe deplin ţesută cu o arhitectură care este educativă în sine şi îşi află forma în unele dintre principiile fundamentale care modelează universul nostru”, spune Thomas J. Wong de la Ennead Architects.
Ennead Architects a câştigat în 2014 competiţia internaţională lansată pentru proiectarea clădirii.
Trei componente arhitecturale definesc designul muzeului, şi anume: un oculus, o sferă şi un dom răsturnat. Toate funcţionează ca instrumente astronomice care urmăresc mişcările soarelui, ale lunii şi ale stelelor.
Suspendat deasupra intrării principale, oculusul funcţionează ca un ceas solar, mişcările cercului de lumină pe care îl produce pe podea indicând timpul şi anotimpul.
Sfera, care găzduieşte planetariul, creează impresia de imponderabilitate şi de antigravitaţie, evocând răsăritul lunii.