Cel mai nou campus Google are "solzi de dragon" pe acoperiş
Cel mai nou campus Google a fost inaugurat luna aceasta în Silicon Valley, California, la cinci ani de la începerea lucrărilor. Bay View este un proiect realizat de arhitecţii de la Bjarke Ingels Group (BIG) şi Heatherwick Studio, alături de designerii şi de inginerii de la Google, care pune în centru sănătatea şi starea de bine a angajaţilor, în timp ce încorporează o sumedenie de principii de design sustenabil.
Situat chiar lângă Centrul de cercetare Ames al NASA, campusul are o suprafaţă totală de peste 100.000 de metri pătraţi şi include două clădiri de birouri, un centru pentru evenimente cu o capacitate de 1.000 de persoane şi 240 de unităţi de cazare pe termen scurt pentru angajaţi.
Punctul de pornire al designului a fost dorinţa de a crea un mediu de lucru sănătos, care poate fi adaptat în funcţie de nevoile angajaţilor, fiind prevăzute atât spaţii pentru întruniri, cât şi spaţii în care oamenii să poată lucra la proiecte care necesită un nivel înalt de concentrare, spun reprezentanţii Google.
În linie cu principiile designului biofilic aflat la baza proiectului, arhitecţii au folosit din plin plante şi lumina naturală, iar fiecare angajat poate privi afară pe fereastră de la biroul său.
Clădirile sunt echipate cu sisteme de ventilaţie care folosesc exclusiv aer din exterior, ceea ce înseamnă că aerul nu este reciclat. Pentru un mediu interior cu cât mai puţine substanţe chimice nocive, toate finisajele, de la mochetă şi vopsea la placaje, şi mobilierul au fost verificate pe baza cuprinzătoarei “liste roşii” a programului Living Building Challenge.
Campusul este sută la sută electric, clădirile funcţionând parţial cu energia generată de cele 50.000 de panouri fotovoltaice comparate cu solzii dragonilor instalate pe acoperiş, care pot capta lumina soarelui din toate unghiurile, astfel încât să funcţioneze optim pe tot parcursul zilei.
Bay View este primul campus Google care operează cu energie verde 90 la sută din timp, la acest procent contribuind şi fermele eoline din apropierea sa. Obiectivul este ca până în 2030 să se ajungă la sută la sută.
Forma acoperişului face posibilă şi colectarea cantităţii maxime de apă de ploaie, care este folosită ulterior pentru udarea plantelor, un aspect cu precădere important într-o regiune care trece în acest moment printr-o perioadă de secetă.
Nu în ultimul rând, campusul găzduieşte cel mai mare sistem geotermal din America de Nord, format din 160 de kilometri de conducte.
Biroul Bjarke Ingels Group este cunoscut pentru proiecte ca muzeul The Twist, care se întinde asemenea unui pod peste un râu din Norvegia, sau centrala care produce energie din deșeuri cu o pârtie de schi pe acoperiş, în timp ce pe arhitecţii de la Heatherwick Studio i-am văzut cel mai recent cu clădirea cu o mie de arbori şi cu un spaţiu pentru spectacole ca un spectacol în sine.