Cele 10 porunci ale amenajării unei locuințe închiriate
Sa amenajezi o locuinta inchiriata poate parea de multe ori precum un teren minat, unde trebuie mereu sa evaluezi riscul financiar versus rezultatul estetic. Cat timp si cati bani sa investesti intr-o locuinta temporara? De care zone este bine sa tii cont si cu care trebuie sa faci un compromis? Citeste mai jos cele 10 porunci ale amenajarii unei case sau unui apartament inchiriat.
1) Decoreaza
Ar trebui sa iti decorezi locuinta inchiriata, chiar daca vorbim despre modificari mici, de scurta durata. Daca ignore lucrurile care iti displac si eviti sa iti lasi amprenta, esti pe calea sigura sa te simti rau cand intri pe usa.
2) Investeste in elemente versatile
Atunci cand stai cu chirie, in general nu stii nici cat timp vei petrece in locuinta actuala, nici unde vei sta dupa aceea. Sa alegi mobilier cu design versatil este o miscare inteligenta, deoarece il poti adapta si in locuinta urmatoare. Canapelele modulare, scaunele si mesele pliante sau masutele de cafea care au si spatiu de depozitare sunt exemple grozave de mobilier versatile.
3) Imbunatateste-ti iluminatul (acolo unde este posibil)
De ce pare ca iluminatul este cel mai prost in casele inchiriate? Indrazneste sa aduci cateva schimbari. Daca nu poti schimba corpurile de iluminat ambiental (in special pentru ca este nevoie de un electrician si multi proprietari nu vor costuri suplimentare), incearca sa iti achizitionezi mai multe veioze si lampadare, care pot face diferenta.
4) Imbunatateste feroneria mobilierului
Sa iti achizitionezi manere noi pentru dulapurile din bucatarie sau din baie este o metoda foarte usoara prin care poti sa iti personalizezi amenajarea. Pune-le pe cele vechi la loc sigur si schimba-le in caz ca te decizi sa pleci din chirie.
5) Modifica umbrirea ferestrelor
Iata un alt subiect la care locuintele in chirie pierd. Indiferent daca sunt jaluzele vechi sau rulouri deteriorate, sistemele de umbrire ponosite iti sugereaza mereu o locuinta temporara. Achizitioneaza-ti unele noi si improspateaza-ti amenajarea.
6) Varuieste
Cea mai simpla cale prin care poti face un loc sa devina al tau este sa ii varuiesti peretii asa cum vrei. Bonus: daca alegi vopsele in culori neutre, poate nu va mai fi nevoie sa varuiesti iar inainte sa pleci – unii proprietari se vor bucura ca ai facut asta in locul lor.
7) Tine cont si de masuri temporare
Daca ti se pare ca varuirea peretilor ar implica prea mult timp si costuri prea mari, ia in considerare si alte moduri de decorare a peretilor. De la tapet si pana la abtibilduri decorative, optiunile sunt nelimitate in zilele noastre. Chiar si un mic accent decorativ pe perete poate face o diferenta majora in personalizarea locuintei tale.
8) Cumpara covoare
Un covor de calitate va ascunde multe defecte si va acoperi un finisaj al pardoselii pe care nu il preferi. Covoarele dau un plus de culoare si de textura amenajarilor si vor ramane ale tale, deci alege ceva ce iti place cu adevarat.
9) Pune arta de pereti
Daca vei putea sau nu agata tablouri de perete depinde de contractul tau de inchiriere, dar chiar si un contract cu termeni foarte stricti nu trebuie sa fie scuza pentru pereti goi. Exista numeroase modalitati prin care poti pune arta pe pereti, de la agatarea ramelor de o sfoara si pana la rezemarea lor de etajerele mobilierului.
10) Vezi partea buna a lucrurilor
Decorarea unei locuinte inchiriate nu este privita la fel de bine ca decorarea propriei locuinte. Dar priveste oportunitatea pe care faptul ca nu e casa ta ti-o ofera: te poti concentra mai mult pe partea distractiva si creativa a amenajarii. Ai vazut cum, de exemplu, cei care strang bani pentru bucataria noua din casa lor nu isi pot permite acum o canapea noua si raman cu cea veche pentru viitorul apropiat. Tu, pe de alta parte, poti strange bani pentru o canapea noua, iar daca ti se strica frigiderul, nu e problema ta.