Centrul comunitar Christian Marin
Centrul comunitar Christian Marin este un element activ in cadrul noii politici de planificare urbana initiata de conducerea orasului Limell-Brevannes: cartierul eco-durabil Pasteur si proiectul de renovare urbana al cartierului Saint-Martin care implica aproximativ 700 de unitati locative amplasate in jurul unui parc.
Nucleul de la care a plecat acest demers urmareste promovarea patrimoniului natural si uman, municipalitatea dorind sa avanseze cu lucrarile de construire ale acestui Centru comunitar, in urma unui proiect realizat astfel incat la final imobilul sa respecte standardele energetice impuse de normele caselor pasive.
Volumul cladirii este primul element pe care trecatorii il observa atunci cand pornesc din cartierul Saint-Martin spre centru, imobilul reprezentand un simbol clar pentru angajamentele facute de municipalitate in vederea renovarii si revitalizarii comunitatii.
Cladirea Centrului comunitar pune in valoare o panorama noua a „Pietei d’Aquitaine”, amplasata in zona de intrare in parc, contrastand cu designul arhitectural al cladirilor invecinate si in acelasi timp creand o armonie volumetrica intre diferite scari. Aflandu-se in partea inferioara a unui calcan apartinand unei cladiri partial pastrata, scara proiectului permite cu adevarat crearea unui echilibru intre scara umana si dimensiunile constructiilor invecinate. Dispunerea cladirii ofera o noua fatada, ce pune in valoare intersectia intre parcul Saint-Martin, cartierul eco-durabil Pasteur si zona centrala.
Centrul comunitar se extinde pe verticala, pornind de la o zona de parter pana la mai multe niveluri astfel ca alaturarea cu calcanul sa treaca in plan secund si sa permita estomparea masivitatii acestuia. Acoperisul vegetal care inchide cladirea si aminteste de o lunca inflorita, coboara spre o parte a volumului si se extinde pe verticala peretelui incluzandu-l in proiectul de renovare urbana.
Particularitatea formelor cladirii este accentuaa prin intermediul sipcilor din lemn care compun anvelopanta. Alegerea unui material diametral opus fata de finisajele intalnite la cladirile din zona subliniaza dorinta de a crea o mai mare varietate a formelor arhitecturale accentuand si latura ecologica a intregului demers.
Vitrajele generoase, aranjate decalat pe doua randuri accentueaza spatialitatea interioara si expresivitatea volumului exterior. Estetica fatadelor aminteste de tesaturile si modelele materialelor textile, efect obtinut cu ajutorul a doua esente diferite de lemn – larice si pin Douglas.
La interior, patru camere mari, de dimensiuni si forme diferite, asigura spatiul necesar desfasurarii diferitelor activitati organizate in Centru pentru copiii cu varste cuprinse intre 11 si 18 ani, intalnirilor organizate de asociatii, etc. Toate aceste camere se deschid catre o curte centrala, care asigura o legatura vizuala si functionala, amintind simbolic de rolul serviciilor sociale si importanta lor intr-o comunitate.