Centrul Pocinho din Portugalia isi face simtita prezenta cu fasii de lumina
Amplasat intr-un sit protejat, Centrul pentru canotaj a fost conceput astfel incat impactul acestuia asupra terenului sa fie minim. Aici se vor antrena si se vor pregati atletii de performanta, care doresc sa concureze la Jocurile Olimpice si pentru aceasta arhitectul a conceput spatiile necesare sub forma unor structuri care se intind in teren.
Centrul Pocinho a fost organizat in trei zone diferite: prima contine spatiile comune si cele dedicate activitatilor sociale amplasate la partea superioara a versantului; a doua zona este compusa din spatiile de cazare adica 130 de camere; in timp ce a treia zona contine spatiile dedicate pregatirii fizice a atletilor.
Pe langa compozitia volumetrica care are o componenta ascendenta, mergand in paralel cu relieful vaii, mare parte din cladire a fost ascunsa sub pamant, intr-o serie de terase vegetale din care se vad fantele luminatoarelor. Privita din departare volumul este conturat de fasiile de lumina care strabat prin aceste luminatoare.
Solutia ingroparii partiale a volumelor a fost aleasa pentru plusul de eficienta energetica pe care il creaza dar si pentru ca la nivel vizual, nu deranja aspectul cadrului natural protejat in care au fost construite. Luminatoarele orientate spre sud permit incalzirea naturala a complexului, iar terasele vegetale ofera un plus de termoizolare.
Desi lasa impresia unei organizari aleatorii, structura spatiilor a fost gandita sa profite la maxim de soare in timpul sezonului rece si sa fie protejate de razele puternice ale soarelui, pe timpul verii. Formele serpuitoare care strapung relieful au fost proiectate pentru a putea gazdui noi extinderi in viitor, urmarind sa reduca deteriorarile ulterioare cauzate de lucrarile de construire.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa