Cetatea Vaxholms
Probleme si provocari
Cetatea Vaxholms (Vaxholms Kastell), cetate care protejeaza orasul Stockholm, este situata pe o mica insula. Primele cetati au fost construite in secolul al 16-lea, iar in 1719 au impiedicat rusii sa atace orasul Stockholm.
Dupa razboiul finlandez si pierderea regiunii Åland, cetatea s-a extins in mod semnificativ in forma si functia pe care o are astazi. In zilele de azi ea adaposteste muzeul care prezinta metodele suedeze de aparare maritima din ultimele 500 de ani. Aceasta cladire a avut mai multe forme de-a lungul anilor, iar designul prezent dateaza din 1833. Acoperisul a fost indepartat in timpul razboiului si apoi reasezat in timp de pace. In urma cu 20 de ani, acoperisul a fost inlocuit pentru a preveni infiltratia apei si a umezeli in cladire. Tencuiala veche care continea ciment a fost indepartata, iar restaurarea fatadei a fost efectuata cu ajutorul unui mortar si unei tencuieli pe baza de var.
Realizari
Uzura fatadei afecteaza tencuiala originala, de asemenea fatadele din ultima parte a secolului 20 au fost renovate si reparate cu materiale care contineau ciment. Aceste mortare fragile si dure nu sunt conforme cu materialele originale de armare si tencuire. Aceste circumstante, impreuna cu faptul ca s-au folosit tencuieli moderne pe baza organica, au condus la deteriorarea fatadei, permitand infiltrarea apei si a umezeli. Pentru Vaxholm acest lucru a implicat indepartarea stratului de mortar pe baza de ciment, fara a deteriora substratul si mai mult. Imbinarile au fost refacute cu un mortar pe baza de var, iar finisajul final a fost realizat in trei straturi cu o tencuiala pe baza de var (NHL). Toate suprafetele au fost tencuite cu vopsele istorice pe baza de var, astfel aplicarea corecta va asigura durabilitatea la clima de coasta.