Cine sunt câştigătorii Premiului Pritzker 2021
Prestigioasa distinctie, considerata Nobelul arhitecturii, le va fi decernata celor doi francezi in cadrul unei ceremonii ce va avea loc la sfarsitul anului, au anuntat marti organizatorii.
Arhitectii fondatori ai biroului parizian Lacaton & Vassal sunt cunoscuti cu precadere pentru numeroasele lor proiecte sociale si pentru revitalizarea si transformarea cladirilor in stare de degradare din Franta.
Juriul a apreciat faptul ca activitatea lor “reflecta spiritul democratic al arhitecturii” si “angajamentul lor fata de arhitectura restaurativa”, potrivit anuntului Pritzker Architecture Prize.
Anne Lacaton devine astfel prima femeie din Franta si a sasea femeie din lume laureata a Premiului Pritzker in cele mai bine de patru decenii de existenta ale acestei distinctii.
“Nu numai ca au definit o abordare arhitecturala care reinnoieste mostenirea modernismului, dar au propus totodata o definitie ajustata a profesiei insesi. Sperantele si visurile moderniste de a imbunatati vietile celor multi sunt revigorate prin activitatea lor care raspunde urgentelor climatice si ecologice ale vremii noastre, precum si celor sociale, in special in domeniul locuintelor urbane”, declara membrii juriului.
Lacaton si Vassal s-au cunoscut la École Nationale Supérieure d'Architecture et de Paysage de Bordeaux la finele anilor 1970 si au fondat in 1987, la Paris, propriul birou de arhitectura. Primul lor proiect a fost o casa construita din ramuri de arbusti in Niamey, capitala Nigerului, iar din acest moment au urmarit in activitatea lor sa transforme si sa imbunatateasca ce s-a construit deja.
Cei doi s-au dedicat cu precadere proiectelor de locuinte sociale si in special readaptarii cladirilor existente.
“Nu demola niciodata, nu inlatura sau inlocui, intodeauna adauga, transforma si refoloseste”
Manifestul "Plus" din 2004, semnat alaturi de Frédéric Druot si adresat guvernului francez, cuprinde mantra “Nu demola niciodata, nu inlatura sau inlocui, intodeauna adauga, transforma si refoloseste”, cu privire la fondul de locuinte sociale al tarii.
"Transformarea este oportunitatea de a face mai mult si mai bine cu ceea ce exista deja. Demolarea este o risipa de multe lucruri – este o risipa de energie, o risipa de material si o risipa de istorie. In plus, are un puternic impact negativ. Pentru noi este un act de violenta”, spune Lacaton.
Aceasta abordare a avut drept rezultat salvarea de la disparitie a unui numar semnificativ de cladiri rezidentiale vechi din Franta. In 2011, Lacaton, Vassal si Druot au finalizat transformarea cladirii de locuinte sociale Tour Bois le Prêtre, construita in anii 1960 in nordul Parisului, afectata de trecerea timpului si amenintata cu demolarea. Prin inlocuirea fatadei, arhitectii au reusit sa extinda suprafata fiecaruia dintre cele 96 de apartamente si sa incorporeze in acelasi timp elemente moderne precum terase si vitraje generoase, arata juriul.
“Munca noastra consta in rezolvarea constrangerilor si problemelor si in identificarea spatiilor care pot crea utilizari, emotii si sentimente. La sfarsitul acestui proces si al acestui intreg efort trebuie sa existe luminozitate si simplitate, acolo unde tot ce era inainte era atat de complex", explica Vassal.
In cazul unui proiect similar din Bordeaux arhitectii au extins considerabil suprafata de locuit, fara ca oamenii sa fie nevoiti sa se mute si la o treime din costul pe care l-ar fi presupus demolarea si construirea unei cladiri noi.
Lacaton si Vassal au in portofoliu si proiecte culturale si educationale importante, cum ar fi campusul construit in 2009 pentru Scoala Nationala Superioara de Arhitectura din Nantes si o exindere a galeriei de arta Palais de Tokyo din Paris.
In proiectele lor rezidentiale au incorporat concepte sustenabile precum ventilatia incrucisata si iluminatul natural. Un interes particular l-au acordat serelor botanice.
“Inca de la inceput, am studiat serele de gradini botanice cu plantele lor fragile impresionante, cu lumina frumoasa si transparenta si cu capacitatea de a transforma climatul exterior. Este o atmosfera si un sentiment si am fost interesati de cum putem aduce aceasta delicatete in arhitectura”, spune Lacaton.
Casa Latapie din comuna (1993), primul proiect la care au lucrat dupa ce s-au intors din Niger, a fost si primul in cazul caruia au aplicat tehnologii specifice serelor.
Arhitectele irlandeze Yvonne Farrell si Shelley McNamar sunt castigatoarele premiului Pritzker 2020.