Ciuperca de pivnita, un inamic costisitor pentru locuinta
Una dintre cele mai frecvente ciuperci care se pot dezvolta in casa cuiva, in spatiile nearisite si umede, creeaza probleme importante nu doar pentru casele noastre, ci si ale vecinilor. Partea cea mai neplacuta este ca odata aparuta, dezvoltarea ei nu poate fi oprita, pentru ca trece de zidarie si poate fi transmisa de la o camera la alta, ba chiar de la o cladire la alta. Ce metode de eliminare exista?
Neplacuta la vedere, ciuperca de pivnita afecteaza inclusiv zidaria (foto: www.timberanddampsurveys.co.uk)
Merulius lacrymans si Serpula lacrymans carora li se mai zice si ciuperci de pivnita (desi poate aparea la fel de bine si la mansarde), sunt considerate unele dintre cele mai periculoase ciuperci pentru orice esenta lemnoasa si au incidenta cea mai mare in casele sau cladirile vechi din Romania.
Umiditatea si lipsa aerisirii sunt principalii factori care favorizeaza aparitia si dezvoltarea lor, incurajate si de intunericul si caldura din acestea. Unii le remarca abia cand lemnul este invadat de ciuperci: de fapt niste larve cu margini albe, stanse intr-un buchet cu aspect neplacut, care se poate intinde nu doar pe lemn, ci si pe zidarie, borcane, sticle, textile, hartie sau orice alte obiecte depozitate in astfel de spatii.
Dar infestarea lemnului poate fi remarcata mai devreme. Aparitia unei retele de fire gri, asemanatoare unei panze de paianjen, la suprafata lemnului semnaleaza deja afectarea respectivei esente lemnoase. Din pacate, tocmai pentru ca e vorba de spatii mai rar frecventate, putini sunt atenti la acest aspect si le vine mult mai greu sa inlature apoi ciuperca sau sa ii mai impiedice dezvoltarea.
Merulius lacrymans, respectiv Serpula lacrymans pot trece prin zidarie (prin legaturile interioare, canale termice, conductori electrici, unele tipuri de izolatii etc.), chiar si prin ziduri de 1,5 m grosime. Pot ajunge in camerele adiacente, extinzandu-se si la gospodarii invecinate, asa ca este esential sa extermine ciuperca cat mai repede dupa aparitia ei.
Atentie la toate tipurile de lemn care nu sunt la vedere: afecteaza si dusumelele oarbe, peretii din grinzi tencuite, parti de sarpanta acoperite cu diverse materiale, tocuri de usi si ferestre, plansee, spatele lambriurilor.
Ce trebuie facut:
• Aerisiti si ventilati spatiul: ciupercile se dezvolta foarte bine tocmai in lipsa oxigenului.
Trebuie sa eliminati sursele de umiditate din acest spatiu, iar daca problemele sunt mai profunde va trebui sa reamenajati locul, dar nu inainte de eliminarea ciupercilor.
• Se razuiesc ciupercile pana in cel mai mic detaliu de pe zidarie, se indeparteaza cu peria reziduurile, iar lemnul afectat se scoate si se arde.
• Cumparati un produs fungicid care se aplica prin pulverizare si aplicati-l pe zonele afectate, dar si pe un perimetru mai larg imprejur.
• Daca ciuperca reapare si dupa toate aceste masuri, nu va mai ramane decat sa apelati la specialisti.
Masuri de protectie: unele fungicide pot fi toxice si pentru om, asa ca folositi masca si manusi inainte de a trece la aplicarea lor. Aerisiti bine spatiile in care faceti operatiunile, pentru nu inhala emanatiile toxice. Spalati-va bine dupa aplicare si puneti hainele cu care ati lucrat direct la spalat.
De retinut! In constructiile de lemn netencuite ciuperca apare foarte rar, in schimb in constructiile de zidarie cu lemn sau in lemnul tencuit apare cel mai des. Deci nu atat lemnul, cat imposibilitatea acestuia de a respira, din lipsa de oxigen, este motivul, adauagandu-se la aceasta caldura, umiditatea, intunericul. Pe cat posibil, evitati din start tencuirea directa a lemnului, iar lemnul tratati-l cu produse antifungice din timp.
Produse pentru tratarea din timp a lemnului puteti gasi la:
Obiectul este ascuns