Cladirea monument a Palatului Valperga Galleani revitalizata prin infuzie vegetala
Designerii de la Building Engineering au renovat cladirea monument a Palatului Valperga Galleani din Torino, Italia iar rezultatul este spectaculos.
Proiectul de restaurare a vechiului imobil urmarea sa transforme spatiile astfel incat sa poata functiona ca imobil de locuinte colective de lux. Ideea principala din spatele acestui demers a fost de a deschide spatiul privat al curtii interioare menit sa intretina o legatura cu spatiul urban inconjurator. Toate lucrarile de renovare au fost executate tinandu-se cont de organizarea spatiala initiala dar s-a avut in vedere implementarea unor tehnologii si materiale astfel incat sa se obtina locuinte eficiente energetic si cu un impact redus asupra mediului inconjurator.
De la inceput, designerii au dorit ca solutiile arhitecturale sa se combine intr-un mod placut cu cadrul artistic si scenografic existent astfel incat sa aduca un plus de valoare spatiilor. Drept urmare, cu ajutorul Comisiilor de Protectie a Patrimoniului Cultura a fost reconstruit un cadru arhitectural considerat pierdut in urma degradarilor suferite de imobil.
In timpul procesului de restaurare a curtii interioare cu legatura spre strada Alfieri, designerii au ales sa modernizeze spatiul acesteia prin insertii de lumini si plante, atat in plan orizontal cat si in plan vertical. Perimetral la fiecare ataj al cladirii, au fost inserate balcoane in care au fost prevazute ghivece cu flori si vegetatie cataratoare, astfel ca in timp se va crea un perete vegetal ce va oferi intimitate apartamentelor. In spiritul eficientei aceste plante sunt deservite de un sistem automat de irigare si de cate doua felinare care ilumineaza fiecare ghiveci. Ultimul nivel, este acum o combinatie moderna de apartamente mansardate, terase exterioare si zone vegetale, oferind locuitorilor spatii placute de relaxare si perspective spectaculoase asupra orasului.
Copacul suspendat la primul nivel al curtii interioare este un semnal vizual contemporan, o reprezentare stilizata a istoriei cladirii si un simbol menit sa le aduca aminte noilor locatari de procesul de reinnoire prin care a trecut imobilul.
Un sistem de iluminat cu surse LED pune in valoare desingul pardoselii din curtea interioara, copacul decorativ si multitudinea de vase cu flori, oferind o imagine spectaculoasa care completeaza arhitectura cladirii.
Mai multe informatii gasiti pe www.archdaily.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa