Firma olandeza de arhitectura UNStudio a finalizat lucrarile la cladirea impresionanta ce va gazdui Teatrul de Stoep din orasul Spijkeniss.
Constructia avand o suprafata de 5800mp destinate reprezentatiilor de teatru si altor spectacole culturale se remarca prin forma fluida a anvelopantei albe, presarata cu siruri nenumarate de lumini LED.
Volumetria cu forme organice indeplineste un dublu rol in primul rand este expresia arhitecturala a functiunii pe care o gazduieste si in al doilea rand aceasta urmareste sa permita aerului sa circule fara a crea probleme pentru moara Nooitgedatcht, datand de la jumatatea secolului al XIX-lea care se afla in apropiere.
La interior spatiul a fost organizat pentru a cuprinde doua sali de spectacol, una avand o capacitate de 650 de persoane si una mai mica de 200 de locuri. Pe langa acestea, cladirea beneficiaza de o serie de foaieruri interconectate care conduc spre restaurantul si cafeneaua actorilor, spatiul destinat personalitatilor importante, zona cabinelor actorilor, a salilor multi-functionale si a spatiilor administrative. Un foaier cu spatialitate impresionanta, dezvoltat pe inaltime, strapunge prin centrul volumetriei oferindu-le vizitatorilor perspective spre diferite alte zone ale teatrului. Culorile vii folosite la amenajarea interioarelor ofera spatiilor publice o atmosfera electrizanta, pusa in valoare cu ajutorul luminii naturale ce patrunde prin ferestrele superioare.
Deoarece teatrul a fost conceput pentru a putea gazdui o varietate de reprezentatii, de la piese de teatru, opera, cabaret si musical, a fost necesara implementarea unui design care sa ofere calitatile acustice necesare. Pe langa tehnologia si programele de sunet de ultima generatie, cladirea a fost echipata cu module de tavane independente ce pot fi coborate si inclinate pentru reglarea volumului sunetelor. In plus, panouri speciale inserate in pereti reflecta si imbunatatesc calitatea sunetului pentru fiecare loc din sala de spectacol.
Ben van Berkel, fondatorul companiei UNStudio explica importanta designului intr-un astfel de proiect: „Spre deosebire de cultura mediatizata de astazi, teatrul ofera publicului o experienta participativa la fiecare eveniment „live”, (...) magia unei reprezentatii „live” cunoscuta ca acea energie care se creaza intre public si artistii de pe scena, comuniunea si colaborarea ce o implica un astfel de eveniment”.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa