Clădiri care au schimbat lumea - Muzeul Guggenheim din Bilbao
Cladirea Muzeului Guggenheim din Bilbao revine mereu in atentia publicului pentru impactul colosal pe care l-a avut atat asupra arhitecturii si artei, cat si asupra regenerarii urbane si turismului. Inainte ca muzeul sa fie deschis, in 1997, dezvoltarea cuturala a orasului Bilbao, din nordul Spaniei, era in stagnare. De atunci insa, muzeul a avut peste 10 milioane de vizitatori si a asigurat orasului un loc marcant pe harta.
Conceperea muzeului a aparut in urma colaborarii dintre autoritatile basce si Fundatia Solomon R. Guggenheim. Pe parcursul anilor ’80, a fost pus la cale un plan de a da o noua fata spatiului, apeland la nume mari din arhitectura, precum Norman Foster, Santiago Calatrava si Arata Isozaki pentr - astfel au fost create un nou aeroport, un nou sistem de transport subteran si un pod pietonal.
Aceste idei ambitioase au coincis cu dorinta arhitectului canadian Frank Gehry de a-si depasi limitele in ideologia sa impotriva curentului postmodernist din arhitectura. Cand a castigat dreptul de a face proiectul muzeului, Frank Gehry dorea in mod arzator sa se indeparteze de pastise arhitecturale, gandindu-se la o tematica usor neobisnuita: pestii. Desenandu-i si observandu-i, a realizat ca forma acestora poate fi transpusa in arhitectura. Tematica a fost dezvoltata fiind adaugate din ce in ce mai multe linii curbe si indraznete. Tehnologiile avansate de proiectare digitala l-au ajutat sa isi desavarseasca propriul stil al formelor si spatiilor fragmentate, ce trec deasupra problemelor structurale.
Cu toate acestea, proiectarea digitala nu i-a fost la indemana lu Gehry, pentru care munca in fata calculatorului a constituit intotdeauna o problema. Asadar, ideile revolutionare au fost aduse la viata prin mana expertilor de la biroul sau de arhitectura, care au uimit breasla arhitectilor reprelucrand un software deja existent.
Construit din calcar, sticla si titan, muzeul pastreaza sursa originala de inspiratie a lui Gehry, fiind comparat cu un ‘buchet’ din cozi de peste. Pe langa arhitectura spectaculoasa, Muzeul Guggenhein impresioneaza mult mai mult prin impactul pe care l-a avut asupra orasului Bilbao - de la post-industrial, tern, plictisitor la un adevarat centru cultural vibrant si de amploare. De remarcat cum alte orase asemanatoare isi doresc cu ardoare o cladire culturala impresionanta, pentru a obtine ceea ce acum se numeste ‘efectul Bilbao’.