Clădiri din beton și aer. Tehnica ingenioasă folosită de constructorii unui proiect din Germania
Datorita acestor bulele din plastic integrate in plansee, cantitatea de beton armat folosita s-a redus cu pana la 35%. Modulele au fost dezvoltate de compania Cobiax si folosite de dezvoltatorul si constructorul Diringer & Scheidel Group in proiectul sau din cartierul Glückstein al orasului german Mannheim, constand in doua cladiri cu destinatie comerciala si rezidentiala.
Dezvoltatorul a urmarit sa obtina certificatul Gold din partea Consiliului pentru Cladiri Verzi din Germania pentru cele doua cladiri ce urmeaza sa functioneze ca sediu al companiei de asigurari SparkassenVersicherung, incluzand si 77 de apartamente, iar planseele cu goluri de aer au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Proiectul urmeaza sa fie finalizat in 2020, noteaza Dezeen.
Cantitatea de beton economisita a fost de 1.613 de tone pentru proiectul ce insumeaza 24.300 de metri patrati, ceea ce inseamna ca a fost prevenita eliberarea in atmosfera a 136 de tone de CO2
Nu numai ca volum de beton (una dintre principalele surse de emisii de CO2) necesar este mai mic, dar planseele sunt, pe cale de consecinta, mai subtiri si mai usoare, putand fi astfel transportate mai usor, cu un consum mai mic de energie.
Modulele Cobiax, considerate de companie o extensie a tehnicilor de constructie stravechi, cum ar fi, de exemplu, "casetele" ce formeaza Pantheonul roman, au fost folosite anterior in proiecte precum bibiloteca Universitatii de Studii Economice din Viena (Zaha Hadid Architects) sau centrul medical al Universitatii Columbia (Diller Scofidio + Renfro).
Unul dintre cele mai raspandite materiale de pe Pamant, betonul a facut posibila construirea unora dintre cele mai remarcabile lucrari arhitecturale si ingineresti ale lumii. Dincolo de costurile financiare, toate vin si cu un cost urias pentru mediu. Citeste mai mult: Cat de nocive sunt cladirile noastre pentru mediu? Cateva lucruri mai putin stiute
Cofraje pentru pardoseli ventilate monolitice GEOPLAST
Foto: Cobiax