Cladiri realizate din lemn premiate pentru design si eficienta energetica
Cladirile desemnate castigatoare in cadrul competitiei anuale pentru Arhitectura din Lemn sunt exemple graitoare ale maiestriei inginerilor, ale designului si durabilitatii materialului. Marea varietate de forme si functiuni, de la cabana de pescuit realizata de Niall McLaughlin Architecs pana la barul cu forme in zig-zag, apartamentul renovat si cladirea de birouri a celor de la Arup, demonstreaza diversitatea si modul ingenios in care arhitectii contemporani reusesc sa foloseasca acest material.
Premiul special a fost acordat echipei Niall McLaughlin Architects, din Londra, pentru cabana de pescuit gandita sa functioneze ca un spatiu de intalnire si de depozitare pentru ustensile si barcile folosite la pescuit.
Castigatorul sectiunii Commercial & Leisure este cladirea Constellation Bar realizata de Howard Miller Design. Acoperisul casetat, cu forme in zig-zag este realizat din lemn de stejar, cu deschideri ample astfel incat sa protejeze zona de bar si spatiul dedicat organizarii diferitor evenimente si petreceri in aer liber.
Gradinita Arcadia din Edinburgh, realizata de Malcolm Fraser Architects a fost apreciata pentru structura realizata din lemn lamelar care ofera interioarelor un design placut datorita texturii si culorii lemnului dar si un grad ridicat de izolare termica si fonica.
Echipa de la Bradley Van Der Strarten Architects a renovat un mic apartament in Londra folosindu-se de experienta traiului minimal, intr-un loc restrans, pe care o aveau din calatoriile pe care le-au facut cu Volkswagen-camper. S-a ajuns astfel sa se foloseasca intr-un mod eficient fiecare coltisor dar nu s-a neglijat nici latura estetica, astfel ca suprafetele din lemn aduc un plus de caldura si textura interioarelor.
Scoala de muzica din Dorset realizata de Hopkins Architects se remarca prin lemnul de larice, bazandu-se pe o structura din stalpi si grinzi glulam inchise cu panouri prefabricate termoizolate care ofera deschiderile ample si acustica necesare spatiilor de repetitii, salii de percutie si a spatiilor multi-functionale.
Studioul mobil, denumit „Observatorul” a fost complet invelit in sipci din lemn de mai multe esente tratate prin metoda „shou sugi ban” o tehnica japoneza, folosita de sute de ani pentru a oferi lemnului rezistenta la razele UV, umezeala si insecte. Cei de la Feilden Clegg Bradley Studios au realizat aceasta structura din doua volume, telescopice, capabile sa se roteasca pentru a fi orientate in functie de preferintele beneficiarului.
Statia de metrou Canary Wharf din Londra realizata de Foster + Partners este partial realizata din lemn. Au ales sa foloseasca acest material pentru a face trimitere la istoria navala si arhitectura specifica zonei.
Un premiu special a fost oferit companiei Arup pentru cladirea BSkyBuilding, in care s-au folosit panouri compozite din lemn si elemente din lemn masiv dovedind astfel ca acestea sunt o solutie rapida si eficienta din punct de vedere al economiei de energie. Aceasta institutie de invatamant din Londra are la baza o structura compusa din elemente glulam si panouri din lemn aparente, realizate folosindu-se tehnologie BIM („building information model”) si echipamente CNC („computer numerical control”).