Clădirile de referință ale deceniului trecut
Printre lucrarile care au schimbat, in opinia lui Thorne, cursul arhitecturii in ultimii zece ani se afla proiecte precum restaurarea unei cladiri istorice din Berlin, o "padure verticala" rasarita in mijlocul unei metropele aglomerate sau o centrala de gestionare a deseurilor pe care oamenii pot schia.
Lenie Beutler / CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Construit intre 1841 si 1859 in Berlin si grav afectat in urma bombardamentelor din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Muzeul Neues a fost redeschis in 2009, dupa un amplu proces de restaurare intreprins de biroul David Chipperfield Architects in colaborare cu Julian Harrap Architects.
Se afla pe lista lui Thorne deoarece "intelege restaurarea ca proces de dezvaluire a esentei unei cladiri istorice, respectand-o, insa dandu-i in acelasi timp o voce", noteaza Dwell.
In 2003, asociatia non-profit Friends of the High Line a lansat o competitie de idei in randul arhitectilor si designerilor din toata lumea pentru transformarea unei cai ferate suspendate abandonate din New York intr-un parc public.
Dintre sute de propuneri a fost ales proiectul unei echipe formate din arhitectii peisagisti de la James Corner Field Operations, studioul de design Diller Scofidio +Renfro si designerul de exterior Piet Oudolf. Proiectul "a reusit sa introduca conceptul de open space intr-o zona care avea nevoie cu disperare de el, intr-un oras cu o densitate mare, permitandu-le tuturor sa foloseasca acel spatiu", apreciaza Thorne.
Turnul cladit pe 82 de niveluri, un proiect al arhitectei Jeanne Gang de la Studio Gang Architects, se profileaza distinct pe linia orizontului din Chicago gratie liniilor curbe ale balcoanelor ce imita miscarea valurilor. "Nu este doar o cladire frumoasa la marginea Parcului Millennium Park", spune Thorne, apreciind ca arhitecta demonstreaza prin modul in care a proiectat terasele o intelegere profunda a luminii, a vantului si in general a climei din jurul cladirii.
Bosco Verticale (Padurea Verticala) este un ansamblu rezidential format din doua turnuri pe fatadele carora creste echivalentul a 30.000 de vegetatie de padure, o "perdea" care filtreaza in mod natural lumina soarelui, regleaza umiditatea, produce oxigen si absoarbe CO2 si microparticulele din atmosfera.
Se afla pe lista lui Thorne deoarece este un proiect ambitios care "incearca sa armonizeze mediul construit cu cel natural", un obiectiv care va deveni tot mai important in viitor.
Macfawlty / CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons
Cladirea a carei forma de coroana aminteste de o statueta traditionala vest-africana gazduieste expozitii atat in in subteran, cat si la nivelurile superioare, dandu-ti, in opinia lui Thorne, un sentiment de speranta: "Pot sa ma simt ca un individ in cladire si, in acelasi timp, parte din ceva mai cuprinzator".
"Aravena a revolutionat modul in care intelegem solutiile de locuire pentru persoanele cu venituri mici. Nu este vorba doar de adapost", considera Thorne.
Prima cladire din New York care isi schimba forma, gratie unui colosal acoperis mobil ce poate fi extins deasupra unei curti adiacente, The Shed este un proiect apreciat de Thorne pentru faptul ca promoveaza activitati culturale si poate fi folosita in scopuri diverse - intr-un oras in care spatiul este un lux.
Citeste mai mult: Cladirea care isi schimba forma in functie de nevoile utilizatorilor, gata dupa 11 ani
Copenhill este o centrala care produce electricitate din deseurile locuitorilor si in acelasi timp o destinatie de recreere.
"Consider ca acest proiect reprezinta acele calitati ale arhitectilor sau ale designerilor despre care vorbim cu totii, si anume rezolvarea mai multor probleme dintr-o data si identificarea de oportunitati acolo unde altii vad provocari", spune Thorne.
Citeste mai mult: Un nou reper arhitectural: Partia de schi de pe centrala care incalzeste locuintele cu deseuri este gata (Video)