Complex rezidential pentru studenti in Paris
Din pacate doar cateva zeci de studenti din Paris vor beneficia de dotarile noului complex rezidential ce se construieste in al 11-lea Arondisement cu vederi catre Turnul Eiffel. Basket Apartments a fost proiectat de echipa de la OFIS, pentru un lot de teren ingust de doar 11m latime si 200m lungime, amplasat intre o linie de tramvai si un teren de fotbal, la limita parcului La Vilettte. Acest complex face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare urbana gandit de Reichen & Robert Architects pentru acea zona a cartierului.
Cladirea avand 11 niveluri a fost gandita astfel incat sa respecte conceptele arhitecturii durabile, pentru a oferi spatii eficiente energetic si un mediu sanatos care sa le permita studentilor sa traiasca si sa invete in conditii optime. Volumetria a fost compusa dintr-o serie de module, „baskets” suprapuse unele peste altele, decalate si orientate pe directia nord-sud. Din cauza vecinatatilor, primele trei etaje ale cladirii au fost lipite la calcan cu volumul depoului de tramvaie. Fatadele constructiei au o compozitie dinamica si sunt tratate diferit, pe partea de est aceasta este placata cu lemn in timp ce cea de pe vest este protejata de o panza metalica. Camerele se deschid spre est avand vitraje de mari dimensiuni si balcoane individuale in timp ce spre vest au fost organizate circulatiile verticale si culuarele de acces. Panza metalica ce inchide aceste zone de circulatie le protejeaza de soarele de dupa-amiaza, permitand in acelasi timp o vedere filtrata catre centrul metropolei si Turnul Eiffel.
Avand in vedere lungimea terenului arhitectii au propus doua volume cu 11 niveluri, legate intre ele printr-o pasarela si un mic spatiu verde amenajat la nivelul strazii. Spatiile comune ocupa etajele inferioare, restul fiind destinate exclusiv studiourilor. Fiecare dintre camere este dotata cu chicineta, baie, o zona de studiu, o zona de noapte, depozitare si o terasa exterioara. Organizarea interioara este gandita foarte rational si modular. Pe lungimea terenului de fotbal a fost amenajat un coridor deschis care ofera un spatiu comun, de unde se poate admira orasul.
Intregul complex este eficient din punct de vedere al consumului de energie sustinand politica publica promovata de autoritati in vederea dezvoltarii durabile a metropolei. Tinta Planului Cimatic este ca viitoarele locuinte sa consume 50KW-h.m2 sau mai putin. Obiectivele legate de performanta energetica si de timpul de executie au fost atinse prin concentrarea eforturilor pentru realizarea unei cladiri foarte bine izolata si ventilata, care sa funtioneze optim, pe toata durata anului.
Studiourile sunt ventilate natural si beneficiaza din plin de lumina naturala. Holurile exterioare si casele de scara inchise in sticla sustin iluminatul natural in spatiile comune, econmisind energie si creand o atmosfera confortabila in care studentii pot socializa in voie. Cladirile au fost termoizolate cu 20cm de material iar puntile termice din zona holurilor si a balcoanelor au fost eliminate prin protectii suplimentare. Ventilatia este controlata printr-un sistem mecanic, cu flux dublu, ce asigura aer proaspat in fiecare studio la o temperatura optima pe toata perioada anului. Aerul introdus refoloseste caldura recuperata de la aerul pe care il extrage. Acoperisul a fost acoperit cu 300mp de panouri foto-voltaice care genereaza energie electrica pentru complex. Apa de ploaie este colectata intr-un rezervor subteran si va fi folosita pentru irigarea spatiilor verzi.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa
• Rezistența la agenți chimici este excepțională, inclusiv la cei corozivi – acizi lactici în cazul poliuretanicei, care este întâlnită deseori în unități de industrie alimentară, alte tipuri de acizi (precum cel sulfuric) în cazul rășinii epoxidice.
• Aderența la pășire este foarte bună, mai ales dacă se adaugă diverse particule antialunecare. Din obișnuință, când vedem o suprafață netedă sau lucioasă, călcăm cu grijă, cu temerea că vom aluneca; în cazul pardoselilor din rășini acest lucru nu este valabil. Suprafața va fi antiderapantă, indiferent dacă avem pe talpă umezeală sau nisip.
• Pardoselile epoxidice și poliuretanice pot fi utilizate în orice tip de încăpere, creând posibilități nenumărate de amenajare a spațiului. Există chiar posibilitatea de aplicare peste încălzire prin pardoseală, rășinile având o grosime redusă și un coeficient de transfer termic optim.
• Se poate considera că o pardoseală decorativă pe bază de rășini este impermeabilă, ca o hidroizolație (în special acoperirea epoxidică). Indiferent de cantitatea de apă la care este expusă, dacă nu se infiltrează în stratul suport prin zone neacoperite, nu există riscul ca umezeala să deterioreze sistemul de pardoseală sau să inunde dedesubt. Este o situație diferită de cazul în care avem parchet sau laminat – pentru acestea, o inundație poate fi fatală – iată și motivul pentru care acest tip de pardoseli se aplică în băi sau bucătării, unde există umiditate în mod constant, iar spălarea poate fi făcută inclusiv cu apă din abundență. Trebuie spus totuși că umiditatea trebuie evitată în faza de execuție, mai ales în cazul rășinilor poliuretanice.
• Aderența la stratul suport și între straturile sistemului (când este vorba de mai multe straturi) este foarte bună, mai ales în cazul epoxidicelor, motiv pentru care se poate spune că participă la consolidarea pardoselii în ansamblu.
• Cu materiale și tehnici specifice fiecărui sistem, o acoperire de acest tip poate deveni unicat, în culori, modele și texturi extrem de variate. Designul interior a fost practic revoluționat de aceste rășini, estetica pornind de la ceea ce îți dorești, nu de la ceea ce ești constrâns să folosești. Se pot face delimitări cromatice între camere, zone de trafic, fluxuri etc.
• Întreținerea și curățenia sunt extrem de simple, neexistând rosturi unde se se depună mizeria sau bacteriile. Dacă există o suprafață perfectă pentru un robot de curățare, aceasta este pardoseala din rășină fără obstacole. De asemenea, rășinile sunt foarte rezistente la acțiunea agresivă a microorganismelor – dar nu sunt ”eterne”, adică nu reprezintă o problemă ecologică majoră.
• O astfel de pardoseală își păstrează foarte bine culoarea în timp, indiferent de gradul de expunere la soare, fiind rezistentă la radiațiile ultraviolete care afectează multe alte tipuri de materiale. Prospețimea coloritului se păstrează timp de ani și chiar decenii, așa cum putem vedea la parcările exterioare sau la terase. În cazul în care dorim totuși o recondiționare sau un alt design, nu este necesară îndepărtarea vechiului strat – o aplicare în strat sau sistem nou este suficientă. În cazul poliuretanului este posibilă renovarea cu refacerea stratului de uzură.
• O aplicare durează foarte puțin (pentru unele lucrări epoxidice sunt suficiente 24 de ore), deci spațiul nu trebuie blocat pentru zile sau săptămâni. În plus, deșeurile sunt extrem de puține, iar curățenia după șantier se face fără prea multă bătaie de cap.