Concursul international de arhitectura "Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei" anulat la un an si o zi de la deschidere
Povestea concursului international de solutii de arhitectura ‘Noul Muzeu National de Istorie a Romaniei’ a durat un an si o zi. Deschis la data de 01.02.2016, concursul ce a vizat reafirmarea muzeului in spatiul urban contemporan a fost anulat la 02.02.2017 de catre Directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, dl. Ernest Oberländer-Tarnoveanu. Motivul din spatele anularii a fost o neconcordanta intre tema de concurs redactata in limba romana si cea in limba engleza.
Astfel, directorul MNIR a anulat in intregime procedura de atribuire a contractului de achizitie publica pentru proiectul noului muzeu. Ordinul Arhitectilor din Romania se opune vehement deciziei lui Ernest Oberländer-Tarnoveanu, mentionand in comunicatul emis ca “Aceasta hotarare aduce un prejudiciu profesiunii, desconsiderand calitatea arhitecturala pe care o promovam prin concursurile de arhitectura, un prejudiciu nejustificat si nedrept fata de corectitudinea si dedicatia cu care OAR a colaborat cu Muzeul National de Istorie al Romaniei pentru organizarea acestui concurs dificil, în conditii de mare urgenta.”
De cealalta parte, directorul MNIR a declarat pentru News.ro ca i-au fost aduse la cunostinta anumite neconcordante, documentatia de concurs fiind alterata. Conform declaratiei, dl. Ernest Oberländer-Tarnoveanu isi va motiva, pe larg, decizia in cadrul unei conferinte de presa programata pentru saptamana viitoare.
Scopul pe care OAR il atribuise concursului ‘Noul MNIR” era obtinerea unei impresionante interventii arhitecturale si a unui cadru de promovare a istoriei si valorilor nationale, in conformitate cu cerintele si asteptarile publicului la ora actuala. Pe scurt, de a opri procesul de degradare al prestigiosului spatiu muzeal si de a-l imbraca in haine noi. Suma lucrarilor de reabilitare era estimate la aprox. 89 milioane de euro, fara TVA, iar pentru proiectare bugetul ar fi ajuns la 3.640.000 de euro, fara TVA. Bugetul ar fi provenit din partea Consiliului Europei, urmand ca Guvernul Romaniei sa acopere TVA-ul.
Pentru concurs au fost jurizate 18 proiecte din Romania si alte 19 inscrise din tari precum Franta, Italia, Spania si Argentina. Proiectul castigator, apartinand firmei Starh din Romania, propunea un spatiu muzeal deschis, structurat pe nivele ale istoriei. Cat despre inceperea lucrarilor, directorul MNIR declarase era stabilita pentru anul 2018. Cand concursul a fost lansat, se precizase ca data inaugurarii noului MNIR ar fi coincis cu data Centenarului Marii Uniri (1 decembrie 1918 - 1 decembrie 2018). Dezamagirea OAR isi gaseste astfel o profunda justificare, dupa cum reiese din anuntul oficial publicat pe site-ul OAR: “Aceasta pozitie risca sa saboteze sansa Romaniei si a Bucurestiului de a avea un nou si prestigios Muzeu National de Istorie, Noul MNIR, a carui reconstructie sa fie declansata cu ocazia aniversarii centenare a Marii Uniri. Nu doar ca arhitecti, ci siin calitate de cetateni nuintelegem aceasta atitudine a MNIR.”
Presedintele OAR, Serban Tiganas, a mentionat insa ca spera ca un demers al presedinteului Klaus Iohannis sa mai poata schimba ceva: “Am cerut inainte de concurs inaltul patronaj al presedintelui Klaus Iohannis si ni l-a acordat, si undeva,in sufletul meu, sper ca MNIR sa primeasca atentia cuvenita si sa nu fie lasat deoparte”, a declarat arhitectul pentru News.ro.
Citeste aici si comunicatul oficial despre actiunile intreprinse de OAR privind anularea procedurii de concurs.