Confortul termic al incaperilor ventilate
Sistemele de incalzire cu aer cald utilizeaza aerul ca agent termic de transport. Spre deosebire de sistemele de incalzire cu apa calda si fierbinte sau abur, in care energia termica se transmite la consumatori prin intermediul unor schimbatoare de caldura, in sistemele de aer cald, agentul termic este utilizat direct de consumator fara un schimbator de caldura intermediara.
Instalatiile de incalzire cu aer cald sunt folosite pe scara larga, mai nou ca case pasive, unde in anumite situatii - iarna la -200C - pot fi combinate cu alte tipuri de sisteme de incalzire, ca de exemplu, cele cu corpuri de incalzire sau incalzire in pardoseala.
Sistemul de incalzire cu aer cald ne ofera incalzirea rapida a incaperilor si spatiilor comerciale, cu investitii mai reduse oferind in acelasi timp si un confort termic daca exista si un aport de aer proaspat.
In cazul cladirilor termoizolate, dezavantajele sistemului de incalzire cu aer cald nu apar, deoarece:
-debitele mari, care creeaza o senzatie de discomfort, scad proportional cu izolatia incaperii, pana la necesarul de aer proaspat conform indicativului I5/2010.
- racirea rapida a incaperilor ventilate cu aer proaspat recuperat si incalzit, dupa intreruperea alimentarii cu aer cald, nu va fi o problema, deoarece aceste sisteme sunt automatizate.
- incalzirea neuniforma a spatiilor interioare, datorita repartitiei neuniforme a debitelor de aer cald, in cazul locuintelor, nu va exista deoarece incaperile sunt reduse ca marime iar stratificarea termica va fi redusa – aerul refulat de la plafon va realiza o destratificare termica.
- dificultatile in reglarea termica a instalatiei in functie de necesitatile, sunt inlaturate datorita zonarii cu ajutorul clapetelor automatizate. Astfel controlerul RD4 pentru toate tipurile de centralele de tratare Atrea, are: server web integrat si o interfata Ethernet ca si conexiune standard pentru controlul la distanta prin Internet, conectare optionala de manometre pentru a asigura un control constant al debitului de aer, un control de presiune constanta si control pe doua zone prin clapete actionate prin servomotor.
Performanta energetica a cladirilor - Glosar de termeni in limba engleza si in limba romana precizeaza: ,,Un aport in plus de caldura poate fi distribuit in camere printr-un sistem controlat de ventilatie cu recuperare de caldura. Necesarul anual pentru incalzirea unei case pasive este foarte scazut - pentru Europa Centrala de aproximativ 15 kWh/m2/an. Necesarul minim poate fi asigurat prin incalzirea aerului furnizat de sistemul de ventilatie - un sistem care este necesar in orice caz.’’
Conform Articolulului 4 EPBD, 2010/31/EU, cerintele minime in materie de eficienta pentru sistemele cu recuperare de caldura sunt implementate in cateva tari (Suedia, Polonia, Italia) cand sunt instalate sisteme noi de ventilatie mecanice. Cerintele privind etanseitatea cladirilor difera foarte mult intre statele membre. Şase dintre statele membre studiate au implementat deja cerinte precise. Precum ventilatia, indicatorii pentru cerintele de etanseitate a cladirilor variaza de la o tara la alta (ex: volum pe ora, litri pe secunda pe m2). Teste aleatorii pentru verificarea etanseitatii sunt obligatorii in Danemarca si Franta, dar sunt voluntare in celelalte tari studiate. De obicei, aceste teste sunt obligatorii numai cand se cere sprijin financiar sau pentru certificare energetica in clasele mari etc. Regulamentele pentru recuperarea caldurii si pentru etanseitate (implementate mai ales din motive legate de eficienta energetica) trebuie completate cu cerinte relevante pentru ventilatie pentru a asigura conditii adecvate de viata in interiorul cladirilor.
Aspectele legate de confortul termic ceea ce priveste temperaturi joase sau curenti de aer sunt deseori ameliorate prin masuri tintind imbunatatirea performantei energetice a unei cladiri. Chiar si in ziua de azi, intre 50 si 125 de milioane de europeni sufera de frig in timpul iernii (bpie.eu/fuel_poverty.html). Totusi, exista si un risc din ce in ce mai mare de supraincalzire care trebuie abordat. De aceea, confortul termic trebuie recunoscut in regulamentele privind cladirile si trebuie incurajate masuri simple si eficace, precum sisteme de umbrire, geamuri cu protectie solara si racire cu ventilatie (http://www.buildup.eu/communities/ventilativecooling). In toate tarile studiate sunt implementate cerinte privind transferul termic a elementelor externe ale cladirii, dar numai cateva dintre ele pun in evidenta co-beneficiile confortului termic.
Sisteme pasive pentru a evita supraincalzirea sunt comune in climatele meridionale, dar cerintele minime sunt in principal limitate la umbrire parasolara pe cand altele precum racirea prin ventilatie, folosirea inertiei termice a cladirii, ventilatia naturala si cea in timpul noptii sunt rareori luate in considerare. Toate aceste tinte sunt atinse cu unitatile Atrea certificata Passed House si VDI 6022, cu ventilatoare nemtesti EBM sau Ziehl Abegg din clasa ECONOMY (EC) si recuperatoare in contracurent de forma exagonala patentate in laboratorul propriu de incercari al companiei Atrea.
ATREA pune un accent fundamental pe mentinerea calitatii, a sigurantei si a functionarii corecte a tuturor produselor atat in pietele locale cat si in cele straine. Compania lucreaza in stransa legatura cu institutii de testare si laboratoare, iar toate produsele sale sunt testate si verificate in mod regulat.
ATREA a finalizat cu succes procesul de obtinere a certifcatului PHI pentru domestic AHUs DUPLEX EC4.370.
Declaratia de conformitate
O declaratie de conformitate a fost emisa pentru toate produsele ATREA.
„Declaratia de conformitate” poate fi furnizata la cerere.
Declaratia de conformitate pentru produsele EC
Toate produsele companiei care se supun Reglementarii Guvernamentale Nr. 17/2003 coll. si Nr. 616/2006 au fost emise cu o declaratie de conformitate EC si poarta insemnul CE.
Compatibilitatea electromagnetica si siguranta sistemului electric au fost verificate de un institut de testare notificat iar produsele au fost avizate pozitiv.
Siguranta igienica
Unitatile DUPLEX si unitatile de extragere satisfac cerintele de siguranta igienica.
Unitatile de ventilatie satisfac cerintele pentru asa-zisele unitati din „versiunea igienica” si pot fi instalate in spatii medicale sau de alta natura cu asteptari ridicate referitoare la un mediu curat.
Si de ce ventilatie cu recuperare de caldura Atrea?
-pentru ca fluxul de caldura care ar fi pierdut pentru a asigura aerul proaspat ocupantilor, este recuperat pana la 95%→ eficienta energetica
-pentru ca se asigura un confort termic.La scaderea umiditatii interioare sub 35%, praful care ar fi carbonizat pe corpurile de incalzire, dand nastere unor gaze iritante, acest fenomen fiind inexistent in cazul incalzirii/racirii prin ventilatie.
-eliminarea prin ventilare a mucegaiurilor, care sunt un pericol pentru sanatatea ocupantilor unei incinte.
-pentru ca se poate aplica. Cladirile low energy nu ar trebui sa depaseasca 10 W/m² in consum de energie. De aceea ventilatia cu recuperare poate fi ca unic sistem de incalzire/racire in cladirile pasive.
-preturile sunt concurentiale si ceea ce ne deosebeste este implicarea cu care abordam fiecare proiect, oferind o oferta de pret exacta pe baza de dimensionare si proiectare spacializata, in functie de cerintele beneficiarilor (numai ventilare cu recuperare de energie sau ventilare-climatizare).
ATREA
Localitate: Bucuresti, sector 6
Adresa: Blvd. Timisoara, nr. 92, et. 1, intrarea A
Telefon: 0751 959 233 | 0762 607 493
Email: contact@ventilo-term.ro
Adresa web: www.atrea.ro