Necesitarea ventilatiei in cladiri
În încăperile cu persoane, debitul de aer pentru ventilare trebuie să asigure calitatea aerului interior, pentru igiena, sănătatea şi confortul ocupanţilor. Debitul se va stabileste în funcţie de ocuparea umană şi de emisiile de substanţe poluante.
Astfel in calculul dat de "Normativul pentru proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor de ventilare şi climatizare", indicativ I5 – 2010, se tine cont si de ambianta interioara (degajari de la materiale de constructie si mobila).
In ultimii ani se vorbeste de eficienta energetica a cladirilor astfel Legea 159/2013, cere, printre altele si metode de recuperare a caldurii a aerului proaspat astfel:
"Art. 10. - (1) Pentru clădirile noi aansamblurile de clădiri prevăzute la art. 12^3 alin. (2), prin certificatul de urbanism emis de autorităţile administraţiei publice locale/judeţene competente, în vederea obţinerii, în condiţiile legii, a autorizaţiei de construire pentru clădiri, pe lângă obligativitatea respectării cerinţelor minime de performanţă energetică, se va solicita întocmirea unui studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficienţă ridicată, în funcţie de fezabilitatea acestora din punct de vedere tehnic, economic şi al mediului înconjurător.
(2) Aceste sisteme alternative pot fi:
a) descentralizate de alimentare cu energie, bazate pe surse regenerabile de energie;
b) de cogenerare/trigenerare;
c) centralizate de încălzire sau de răcire sau de bloc;
d) pompe de căldură;
e) schimbătoare de căldură sol-aer;
f) recuperatoare de căldură.
(3) Studiul prevăzut la alin. (1) se elaborează de proiectant şi este parte componentă a studiului de fezabilitate."
Aceasta lege cere un studiu de fezabilitate pentru autorizatia de construire dar exigentele vor creste. Avand in vedere cerintele de eficienta energetica, varianta cu Recuperatoare de aer indeplineste intocmai aceste cerinte care vor fi obligatorii incepand anul 2020. Reducerea consumului de energie și încetarea risipei de energie sunt din ce în ce mai importante pentru UE. În 2007, liderii UE au stabilit obiectivul de a reduce consumul de energie anual al Uniunii cu 20% până în 2020.
Directiva privind eficiența energetică (2012/27/UE) a intrat în vigoare în decembrie 2012. Aceasta obligă statele membre să stabilească obiective naționale indicative în materie de eficiență energetică pentru 2020 pe baza consumului de energie primar sau final. Directiva stabilește, de asemenea, norme obligatorii pentru utilizatorii finali și furnizorii de energie. Statele membre au libertatea de a adopta măsuri mai stricte decât aceste criterii minime pentru a încuraja economiile de energie. Directiva include, printre altele, următoarele cerințe:Fişe tehnice UE - 2015 2 - renovarea cel puțin în proporție de 3% din totalul clădirilor administrațiilor centrale în fiecare an începând din 2014 și achiziționarea de clădiri, servicii și produse cu performanțe înalte de eficiență energetică, sectorul public asumând, astfel, un rol exemplar; În cursul procesului de adoptare a directivei de reformare privind performanța energetică a clădirilor, Parlamentul s-a declarat în favoarea unei reglementări mai stricte și mai ambițioase. De exemplu, Parlamentul a insistat ca toate clădirile să aibă un consum net de energie cel mult egal cu zero până la 31 decembrie 2016.
Un astfel de studiu este prezentat conform unui calcul real pentru un Studiu de fezabilitate al unui spital in faza de DTAC. Se doreste aer proaspat dar atunci cand se deschid ferestrele se pierde o cantitate mare de caldura, neluand in calcul disconfortul ocupantilor.
Studiu de fezabilitate
In acest studiu se determina daca costul investitiei suplimentare, pentru achizitionarea unor recuperatoare de aer, se amortizeaza intr-un timp mai mic de 8 ani.
Alaturi de toate acestea a fost si o Cerere de propuneri de proiecte Orizont 2020:
Realizarea de cladiri cu inalta performanta energetica
Agentia Executiva pentru IMM-uri (EASME) a Comisiei Europene a lansat o noua cerere in cadrul subprogramului “Energie sigura, curata si eficienta“, programul european “Orizont 2020″.
Prezenta cerere de propuneri are ca scop dezvoltarea si demonstrarea unor solutii posibile pentru cladirile cu “consum energetic zero” si accelerarea implementarii acestora pe piata.
Obiective generale:
- sa se atinga obiectivele 2020 privind energia si schimbarile climatice;
- sa se realizeze noi surse de energie mai curate, cu emisii reduse de carbon si eficiente din punct de vedere comercial;
- sa se consolideze parteneriatul cu statele membre si industria.
Obiective specifice:
- cresterea ponderii cladirilor “consum de energie zero” cu scopul unei reprezentari de 100% din piata pana in 2020;
- reducerea costurilor cu cel putin 15% fata de situatia actuala, cu beneficii in ceea ce priveste reducerea consumului de energie;
- cartiere pilot “zero consum de energie”, profitand de sursele regenerabile de energie din apropiere.
Printre actiunile finantate:
- metode de proiectare a unui cartier de cladiri “zero energie” (electricitate, incalzire si racire, spre exemplu utilizarea pompelor de caldura, un sistem fotovoltaic integrat sau alte optiuni);
- proiecte demonstrative de cladiri care contribuie in mod activ la productia de energie si de calitate a mediului, aplicate in special santierelor deja planificate.
Pot depune proiecte: centre de cercetare, autoritati publice locale si regionale, IMM-uri, universitati, federatii, asociatii, companii mari, etc.
Bugetul alocat este de 17.000.000 euro. Cofinantarea e cuprinsa intre 70% si 100% in functie de tipul institutiei/organizatiei implicate.
Data limita pentru depunerea aplicatiilor este 4 februarie 2015.
Pentru intrebari referitoare la programul Orizont 2020 a fost creat un Helpdesk Horizon2020; cei interesati sunt rugati sa adreseze intrebarile cu cel putin 2 saptamani inainte de data limita de depunere a aplicatiilor.
Punct National de Contact Romania pentru orice intrebare legata de programul Orizont 2020, subiectul Energie.