Corpuri de iluminat interior: cum alegi ceva cu design deosebit, dar şi practic?
Corpurile de iluminat sunt un element cheie in designul oricarei camere. Putem spune ca iluminatul (indiferent ca este natural sau artificial) chiar decoreaza o camera, iar conform designerului Randall Whitehead: “Corpurile de iluminat sunt precum niste bijuterii - pot imbunatati sau pot inrautati aspectul final”. Trebuie, deci, sa ai in vedere stilul, forma, culoarea si dimensiunile pentru ca alegerea ta sa fie una potrivita.
Dar bineinteles ca nu designul este totul, cu atat mai mult cu cat vorbim despre iluminat - orice decizie proasta va duce la un disconfort major.
Un vechi concept al cunoasterii ne intreaba cum am putea cunoaste lumina daca nu am sti ce este intunericul, dar, lasand filosofia deoparte, aceasta idee este o problema cat se poate de reala. Pe timpul zilei este cam greu sa realizezi ce si cata lumina vor furniza corpurile de iluminat, iar designul lor de efect tinde sa capteze toata atentia. Nimic gresit pana aici, dar ce faci daca atunci cand aprinzi lumina realizezi ca designul nu doar ca nu asigura necesarul sperat de lumina, ci te si incomodeaza? Raspunsul este simplu: mai bine previi o neplacere, economisind timp si bani, decat sa o remediezi.
Inainte sa alegi corpurile de iluminat si sa hotarasti unde le vrei amplasate ar fi bine sa te gandesti la ce iti vor folosi: poate fi vorba despre lumina ambientala, lumina de lucru sau o lumina de accent. Ideal ar fi sa minimizezi numarul de corpuri de iluminat, iar cele asupra carora te-ai hotarat sa functioneze la potential maxim. Iti vom prezenta astazi cateva sfaturi pentru alegerea corpurilor de iluminat, pentru a obtine atat un design deosebit, cat si un iluminat artificial eficient.
Candelabre
Se folosesc cel mai adesea pentru a furniza o lumina ambientala si, fiind in general corpuri de dimensiuni mari, poti conta pe ele ca iti vor defini amenajarea. Riscurile ca un candelabru sa dea gres in furnizarea luminii necesare sunt destul de mici, dar cu cat designul este mai diferit si preturile vor fi pe masura. Poti amplasa candelabre in living, in dormitor sau pe hol, iar cei curajosi opteaza chiar si pentru bai.
Cat despre regulile de design, incearca sa alegi ceva care pare, la prima vedere, ca nu se potriveste cu formele regasite in amenajarea ta. Opteaza pentru un contrast puternic pentru ca atat amenajarea, cat si candelabrul sa capteze pe rand atentia. In prima poza de mai jos, decorul traditional este intrerupt de designul modern si ascutit al candelabrului.
Poti de asemenea opta si pentru candelabre complexe, multifatetate sau cu mai multe abajururi / corpuri; minusurile aici ar fi consumul mai mare pe care toate acele becuri il vor produce si faptul ca solutia se potriveste doar in camere mari. De exemplu, in locurile de luat masa unde invitatii stau asezati de o parte si de alta a mesei, candelabrele cu design complex reimprospateaza amenajarea la fiecare privire - vezi a doua imagine.
Ai grija, totusi, ca amenajarea sa nu ajunga prea incarcata. Tocmai din acest motiv candelabrul tau nu trebuie sa fie neaparat masiv – modelul din a treia imagine este atat de delicat incat pare ca pluteste deasupra pardoselii.
Lustre
Functioneaza la fel precum candelabrele, doar ca au dimensiuni mai mici. Le poti, astfel, dispune in mai multe tipuri de incaperi cu diferite dimensiuni. Daca ai tavanele joase, poti opta pentru lustre cu cablu scurt, iar daca inaltimea peretilor iti permite poti alege lustre cu cablu mai lung, care se se faca remarcate prin abajururile deosebite. Desigur, nu trebuie sa te limitezi la o singura lustra - creeaza un design modern alaturand doua sau mai multe lustre una langa cealalta.
Corpuri de iluminat pentru perete
Aplicele sunt necesare pentru iluminatul de accent dintr-o incapere, adica cel folosit pentru a evidentia o anumita zona sau un detaliu din amenajare. Asta inseamna ca poti fii creativ in abordare, facandu-le sa se asorteze cu lustra / candelabrul sau sa fie in contrast pentru un look personalizat si eclectic.
Iluminat decorativ: lampadare, veioze, si nu numai
Sunt o completare uneori esentiala a amenajarii, alteori pur aleatorie. Poti opta pentru un lampadar fie pentru o zona de lectura, fie pentru a ilumina un colt intunecat al incaperii. Veiozele, pe de alta parte, adesea au un rol pur decorativ. Faptul ca aceste corpuri pot fi cu usurinta mutate dintr-un loc in altul iti permite sa alegi bazandu-te in principal pe gusturile tale si pe design.
Cu toate acestea, iluminatul decorativ nu inseamna doar lampadare si veioze: umple-ti casa de forme si de culoare alegand altfel de corpuri de iluminat (vezi litere, numere etc.) si aranjeaza-le prin camera exact asa cum iti place.
La final, daca doresti sa fii sigur ca functia si design-ul se completeaza reciproc in cazul corpurilor de iluminat, citeste aici ce greseli este bine sa eviti atunci cand iti gestionezi iluminatul locuintei.