Cramele Antinori din Italia sustin la propriu cultura vitei de vie
Este primul exemplu de crama din Europa in care terasele volumului sunt folosite ca spatii amenajate suplimentar pentru cultivarea butasilor. Echipa de la Archea Associati a ales aceasta solutie pentru ca noua constructie ce va gazdui fabrica Antinori Winery sa se confunde cu suprafata vegetala a dealurilor regiunii Chianti dintre Florenta si Siena.
Cladirea este integral realizata din materiale naturale precum terracotta care nu numai ca aminteste de arhitectura vernaculara dar ajuta la un control mai bun al temperaturii interioare, fara a fi necesare interventia echipamentelor de ventilare/climatizare. La interior au fost amenajate spatiile necesare producerii si imbutelierii vinului dar pe langa acestea s-a pevazut si o zona publica, ce contine un restaurant, un muzeu si o biblioteca, un magazin de retail si o zona de degustare.
Birourile sunt amenajate in subsol, deasupra cramei propriu-zise ce se remarca prin peretii boltiti realizati din caramida si terracotta. Strugurii isi incep periplul din partea superioara a constructiei, pe unde sunt coborati pana in zona de productie si de acolo in spatiile de depozitare. Pe de alta parte, vizitatorii intra la nivelul cramei, acelasi cu al parcarii si isi continua drumul urcand pe o scara elicoidala catre zona publica, marginita de o terasa acoperita care le permite sa admire peisajul inconjurator. In timp ce majoritatea acoperisurilor verzi sunt realizate cu vegetatie tip sedum sau alte plante care nu necesita intretinere, dar care ajuta la cresterea gradului de izolare a interioarelor si la o mai buna retentie a apei de ploaie, terasele de peste cladirea cramelor Antinori au fost plantate cu vita de vie, transformand-o intr-o suprafata suplimentara de productie.
Din departare, constructia este cu greu vizibila, doar muchiile acoperisurilor ies in consola din versantul dealului si isi fac simtita prezenta datorita umbrei pe care o proiecteaza. Pe langa vitrajele masive ale fatadelor, spatiile interioare sunt luminate punctual prin intermediul unor perforatii circulare realizate in planseul acoperisului.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.designboom.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa