Cum a fost transformată o peşteră degradată într-o casă modernă
Daca este sa ne gandim la traiul din pesteri inevitabil ne gandim la oamenii primitivi sau la perioadele de restriste cand acestea erau folosite ca refugiu. Nu acelasi lucru il putem spune si despre aceasta locuinta moderna din provincia Shanxi, China. Arhitectul Shi Yang de la biroul hyperSity Architects a lucrat la renovarea unei pesteri aflata in paragina, transformand-o intr-o casa luminoasa, primitoare si foarte confortabila. In ciuda modificarilor aduse, casa pastreaza inca elemente ale designului original.
Amplasata in Platoul Huangtu, casa era una dintre multele locuinte de pamant, denumite yaodong, specifice acestei regiuni. Pentru multa vreme aceste case au fost folosite datorita eficientei-energetice, pentru ca pamantul asigura masa necesara mentinerii caldurii pe timpul iernii si a unei atmosfere racoroase, vara. Casa supusa lucrarilor de transformare a apartinut unei familii cu cinci membri care traiau in mai multe astfel de pesteri, intunecoase si umede, cu peretii macinati si degradati.
Arhitectul a dorit sa pastreze elementele traditionale ale casei pestera intervenind cu o serie de materiale si finisaje moderne. Au pastrat formele arcuite ale peretilor si au folosit pamantul compactat pentru a crea noile elemente de inchidere. Organizarea interioara a fost regandita pe tipologia unei case chinezesti cu curte interioara, astfel ca toate incaperile sa fie ventilate si luminate natural. Zona de pestera dinspre nord a fost pastrata aproape in intregime, in vreme ce pe zona de sud si vest structurile au fost complet demolate si reconstruite pentru a face loc celor cinci mici curti care sunt legate intre ele printr-o alee serpuita.
Casa astfel renovata pastreaza inaltimea cladirii originale dar impresioneaza prin estetica arhitecturala moderna. O mixtura de pamant si nisip din apropiere a fost folosita pentru a compune peretii in nuante rosiatice, o transformare radicala spre deosebire de nuantele pamantii, intunecoase ale structurii originale. Accesul in casa se face printr-o poarta boltita care face legatura cu prima curte. O alee strabate celelalte gradini si spatiile care gazduiesc bucataria, dormitoarele, o camera de depozitare, locul de luat masa si baia, ajungand in final in spatiul dinspre nord organizat intr-o zona de zi si un dormitor pentru bunica. Un luminator circular amplasat in acoperisul acestei structuri permite soarelui sa incalzeasca incaperile si sa ofere un plus de ventilatie naturala. In interioare au fost pastrate si o serie de obiecte de mobilier mai vechi tocmai pentru ca spatiile sa le fie familiare.
Oamenii care traiesc in zone rurale merita confortul si beneficiile unui trai modern. Cu toate acestea, zonele rurale nu trebuie sa ajunga sa fie o versiune mai ieftina a zonei urbane dar nici nu ar trebui sa urmeze aceeasi directie. In schimb, aceste zone ar trebuie sa isi pastreze traditiile si sa si le puna in valoare folosind un limbaj modern.