Cum alegem balansoarul potrivit pentru gradina?
Iata ca ne apropiem cu pasi repezi de cel mai calduros anotimp al anului. Gandul unei seri de vara petrecute in curte, leganandu-ne incet pe un balansoar confortabil si purtand o discutie prieteneasca langa un pahar de limonada rece, cu siguranta ne bucura. Si cum veni vorba despre balansoare.. pana ajungem la momentele relaxante, avem totusi de ales si achizitionat balansoarul potrivit. In functie de ce anume facem acest lucru si, pana la urma, cum facem alegerea optima? Citeste in randurile de mai jos.
Probabil una dintre primele intrebari pe care ti le pui dupa ce te-ai decis sa cumperi un balansoar este “Oare cat de mare trebuie sa fie?”. Pe cat de fireasca este intrebarea, pe atat de complex este de fapt raspunsul. Totul depinde pana la urma de nevoile tale si de spatiul de care dispui. Este bine sa iei in considerare modul in care vei utiliza balansoarul - vei ramane asezat sau vei dori sa te intinzi la orizontala pe balansoar? Mai mult, gandeste-te si la cate persoane se vor aseza concomitent pe balansoar, mai precis la numarul maxim. Daca, de exemplu, gradina ta va fi locul pentru numeroase intalniri, petreceri si gratare, poate ca ideal este sa alegi cel mai mare balansoar disponibil. Retine ca, in general, balansoarele pentru 2 persoane se incadreaza in dimensiuni de 136 x 116 x 152 cm. Cu toate acestea, nu pleca la cumparaturi fara sa ai la tine dimensiunile zonei unde doresti sa il asezi, si nu te grabi sa achizitioneti balansoarul pana nu l-ai probat, asezandu-va atat tu cat si o alta persoana. Pe langa asta, afla ca balansoarele se impart in general in doua tipuri: cele care se pot atarna de un cadru deja inclus in constructia casei, sau de un caprior, si cele care au incluse propriile cadre, deci care trebuie doar asezate in locul potrivit.
Acum ca ti-ai facut o idee despre cum si cat de mare sa fie balansoarul, urmeaza intrebarea “Din ce sa fie facut?”. Cel mai adesea balansoarele sunt facute fie din lemn, fie din metal. Cele din ultima categorie se gasesc cel mai usor in magazinele de specialitate, si reprezinta varianta cea mai putin costisitoare, dar si cea mai lipsita de optiuni de personalizare.
Iata la ce ar trebui sa fii atent atunci cand alegi un balansoar din metal:
1) Sezut si spatar - aceastea au o consecinta directa asupra a cat de confortabil este balansoarul. Unghiul dintre sezut si spatar trebuie sa fie acelasi ca cel al unui fotoliu obisnuit (in medie intre 90-115 grade), dar posibilitatea de a-l regla reprezinta un mare avantaj.
2) Siguranta - Balansoarele trebuie sa aiba o limita de siguranta pentru balansare, data in general de suporturi de plastic pozitionate sub picioarele din metal. In plus, verifica toate suruburile si piulitele si asigura-te ca au un capacel de protectie, pentru a evita zgarieturile, etc.
3) Acoperisul - Varianta optima o reprezinta balansoarele cu acoperis reglabil.
4) Pe langa acestea, te mai poti orienta dupa plasele de protectie anti-tantari (insecte). Prezenta acestora este cu siguranta un mare beneficiu.
In cazul balansoarelor din lemn, totul incepe de la tipul de lemn din care este/ va fi confectionat, deoarece asta impune aspectul, durabilitatea si longevitatea balansoarului. Evita balansoarele pe eticheta carora nu gasesti specificat tipul de lemn; descrierile generale de tipul “lemn masiv” nu sunt suficiente. Si cum unele tipuri de lemn sunt mai potrivite pentru amenajarile de exterior decat altele, iata mai jos ce si ce nu ar trebui sa ai in vedere:
- Tipuri potrivite de lemn: frasin, brad, cedru, chiparos, arin, tec.
Lemnul de cedru are o frumusete aparte, si o rezistenta naturala putrefactie - cedrul nou are o nuanta rosiatica, iar odata cu trecerea timpului devine, treptat, maroniu-cenusiu. Bradul reprezinta una dintre optiunile cele mai populare si accesibile ca pret, insa de-a lungul timpului dovedeste o durabilitate redusa, iar chiparosul este avantajos deoarece contine o substanta ce il protejeaza in mod natural de insecte. Lemnul de arin, desi practic si rezistent, nu iese in evidenta ca textura si aspect, deci, cel mai adesea, va necesita vopsire.
- Tipuri de lemn pe care este bine sa le eviti: plopul, lemnul netratat de rasinoase si anumite tipuri de stejar.
Pot putrezi daca sunt expuse la conditiile de mediu.
Grosimea lemnului este un alt element esential. Grosimea recomandata a scandurilor este de min. 2 cm, altfel se poate ca, de-a lungul timpului, lemnul sa se curbeze, chiar rupa. Pe langa aceasta, ai mare grija la materialul din care sunt (sau vor fi) confectionate elementele de fixare - otelul inoxidabil este cea ma buna optiune, chiar daca putin mai costisitoare. Poti opta cu incredere si pentru elemente de fixare cu acoperiri metalice, insa evita-le pe cele din otel calit, deoarece nu sunt potrivite pentru exterior.
Mare atentie si la modul in care lemnul a fost vopsit si tratat. O varianta eficienta o reprezinta vopselele si lacurile acrilice. Vopseaua acrilica este versatila, rezistand cu succes la dilatarea/ contractarea lemnului, in conditii diferite de temperatura, iar lacurile acrilice reprezinta pelicule flexibile, ce ofera protectie impotriva ciupercilor, insectelor si vaporilor de apa. In caz ca doresti un lac cu finisaj lucios, atunci e bine sa afli ca acesta are un avantaj in plus: se curata mult mai usor.
Acum ca am enumerat detaliile tehnice care iti pot usura alegerea, raman detaliile estetice sau, pana la urma, ceea ce iti place cu adevarat la un balansoar de gradina. Iata, mai jos, cateva sugestii de balansoare din care te poti inspira: