Cum alegem pompa de căldură potrivită spațiului locuit?
Pompa de caldura este o instalatie electrica care transfera de fapt caldura de la o temperatura mai scazuta la o temperatura mai ridicata, cu ajutorul unui compresor montat in interior. Firma Ciupirom Instal din Timisoara va ofera diferite tipuri de pompe de caldura de calitate europeana, iar in cazurile unde este necesar, se ocupa si cu partea de foraje astfel incat instalatia dumneavoastra sa fie cat mai practica si simplu de utilizat.
Daca doriti sa va instalati un sistem de incalzire in cadrul casei in care locuiti si ati luat in calcul varianta unei pompe de caldura, atunci ati facut alegerea potrivita. De fapt, ati ales cea mai benefica metoda de a va incalzi casa cu un singur echipament ce asigura climatizare, incalzire dar, in acelasi timp, si apa calda menajera. Deci, va puteti bucura din prima clipa de trei beneficii aflate intr-o singura instalatie.
Pompa de caldura - cum va puteti maximiza performanta si eficienta acestei instalatii de incalzire
Pentru a avea parte de eficienta maxima atunci cand hotarati sa va instalati o pompa de caldura in propria locuinta, trebuie sa aveti in vedere mai multe aspecte. In primul rand, casa trebuie izolata cu polistiren sau vata bazaltica de 15 cm, iar izolatia podului trebuie facuta cu o dimensiune de 35 cm. De asemenea, trebuie luat in calcul si faptul ca sub fundatie trebuie sa existe o izolatie de 10 cm cu polistiren extrudat. Evident, acestea sunt cateva dintre bunele noastre practici, pe care le-am utilizat in cazul celor peste 100 de clienti si care si-au demostrat eficienta. Este un truc pe care nu-l cunoaste toata lumea, dar care ne aduce beneficii maxime sub raport financiar. Daca vrem sa avem costuri foarte mici atunci trebuie sa ne termoizolam casa in mod adecvat.
Ce alegem: pompa de caldura sau centrala pe lemne?
Pentru a vedea care este cea mai buna alegere de incalzire, ar trebui sa punctam cateva aspecte principale, facand o comparatie intre cele doua. Avand in vedere faptul ca pretul lemnelor este in continua crestere, trebuie luat in calcul faptul ca, de la an la an, trebuie sa va achizitionati lemne la un pret tot mai mare, in timp ce la pompa de caldura, peste ani ajungeti la costuri minime, de 50 pe timp de vara sau 500 lei de iarna la 180 mp. In plus, la centrala pe lemne trebuie sa luam in calcul munca depusa cu taiatul lemnelor, cu dezordinea produsa de adusul lemnelor in casa, apoi disconforul trezitului dimineata devreme pentru a face focul si, cu toate acestea, tot nu o sa reusiti sa mentineti o temperatura constanta in casa. Sa nu uitam ca pompa de caldura nu necesita montarea si curatarea cosurilor de fum, un proces constant si destul de costisitor. Investitia initiala pentru centrala pe lemne si cea pentru pompa de caldura sunt asemanatoare, insa beneficiile pe termen mediu si lung fac diferenta. Si sa nu neglijam un aspect foarte important si anume ca in urma unui proiect european aveti posibilitatea sa beneficiati de o subventie de 8000 de lei ce include montarea unui astfel de echipament.
Traim in secolul vitezei, cand toata lumea este mega ocupata si timpul nu ne mai ajunge pentru lucrurile minore. De aceea pompa de caldura ofera mult mai multe beneficii. Centrala pe lemne, daca nu e instalata corect sau daca cosul nu mai functioneaza in parametri normali, poate cauza reale probleme. Alegeti pompa de caldura potrivita mediului in care locuiti daca vreti sa fiti ecologici si sa alegeti o metoda moderna si eficienta de incalzire.
Ce tip de pompa de caldura este adecvata spatiului nostru?
Cel mai important aspect este ca trebuie sa alegem cu mare grija pompa de caldura potrivita pentru fiecare caz in parte. In primul rand, trebuie sa avem in vedere faptul ca in casele deja locuite unde avem instalatia pe radiatoare, unde vom avea nevoie de o pompa de caldura sa asigure minim 55 grade pe tur, cea mai ieftina este varianta aer apa. Acestea sunt pompele de caldura cel mai des intalnite, pe care le gasim pe piata produse de foarte multe branduri, sunt cel mai usor de instalat, iar sistemul de implementare este extrem de practic. La casele bine izolate, acestea au un consum de 600 lei lunar, iar daca exista caldura in pardoseala, costul scade simtitor, in timp ce, la cel mai putin izolate case, costul se ridca pana la 1000 lei.
Pompa de caldura apa-sol are un cost mai mare deoarece se adauga si pretul forajelor care este destul de ridicat ,dar este foarte eficienta deoarece mentine o temperatura constanta fara probleme majore. Daca se intampla sa locuiti in apropierea unui lac sau a unei ape curgatoare atunci varianta cea mai eficienta este cea de pompa de caldura apa-apa, iar daca locuiti in apropierea unui teren mlastinos la 1.5 m adincime, atunci pompa de caldura apa-sol in varianta cu sapaturi orizontale este alegerea optima.