Cum să alegi corect climatizarea fără curenți de aer pe timp de vară?
Alege climatizarea fara curenti de aer care se potriveste cel mai bine locuintei tale!
Exista trei variante de climatizare fara curenti de aer: incalzirea / racirea in pardoseala, incalzirea / racirea in perete si racirea din tavan. Acestea pot fi sisteme umede (sapa si tencuit, pe perete sau in tavan) si sisteme uscate (in placi de rigips carton introduse in teava, sau la incalzirea / racirea in pardosela exista sisteme care sunt introduse in profile de aluminiu special concepute, care degaja caldura sau racire, peste care se aseaza o placa de betonita - direct peste finisaj, fie el parchet sau gresie).
Incalzirea sau racirea in pardoseala - cea mai ieftina climatizare fara curenti de aer!
Unul dintre cele mai importante avantaje ale incalzirii in pardoseala este pretul scazut. In plus, trebuie sa stiti faptul ca prin intermediul acestui sistem de climatizare, putem ajunge la o temperatura de 18 grade Celsius, in conditii de vara torida, unde afara sunt peste 40 de grade Celsius.
Incalzirea sau racirea in pardoseala este perfecta pentru spatii de birouri si spatii industriale. In cazul in care dorim sa montam acest sistem intr-un spatiu rezidential, trebuie sa avem in vedre urmatoarele lucruri:
1) Sistemul de incalzire / racire in pardoseala trebuie pornit inca de la inceputul verii, treptat, astfel incat sa putem scoate aerul cald afara din casa in mod progresiv. Daca pornim acest sistem la temperatura maxima, adica la 18 grade pe tur si vrem sa obtinem 20 de grade in casa in urmatoarea zi, atunci trebuie sa ne asteptam la putin condens pe pardoseala. Insa daca ii dam drumul treptat, cu o automatizare cu senzori de umiditate, nu va mai exista riscul crearii de condens.
2) Putem obtine clima pasiva prin intermediul incalzirii in pardoseala.
Ca si dezavantaj al incalzirii / racirii in pardoseala, trebuie sa stim ca, daca avem geamuri mari prin care soarele cade direct pe pardoseala, este posibil, in lipsa jaluzelelor care sa protejeze, sa observam putina roua pe acea suprafata.
Un alt dezavantaj este faptul ca daca ne dorim sa obtinem mai putin de 20 de grade Celsius pe timpul verii, este necesar sa purtam papuci de casa. Totusi, temperatura recomandata pe timpul verii este de 24 de grade, avand in vedere faptul ca temperatura corpului uman este de aproximativ 36 de grade.
Racirea in perete - climatizarea fara curenti de aer de care ai nevoie vara aceasta!
In cazul acestui sistem, obtinem mai multi wati/mp decat la incalzirea in pardoseala, insa un mic dezavantaj este acela ca trebuie sa stim exact unde sa pozitionam mobila in cadrul camerei / birourilor, astfel incat zona de tevi sa nu fie acoperita si sa nu se pozitioneze televizoare care produc caldura.
Cea mai buna racire pe perete este aceea pe tencuiala, pentru ca are cel mai bun randament. De exemplu, prin racirea in perete se obtin cca. 40 wati; la o camera de 16 mp, se pot efectua aproximativ 4 metri liniari de perete la 2,20 m inaltime.
Racirea din tavan - climatizarea fara curenti de aer cu un randament extrem de bun
Racirea din tavan tencuita este cea mai buna varianta din punct de vedere tehnic, desi este greu de marcat din punct de vedere al instalatorului si greu de tencuit. Exista si o varianta pe rigips, insa costurile sunt duble.
Recomandam varianta tencuita. Aici se obtin cca. 60 wati/mp, un randament foarte bun, mai ales ca aerul circula de sus in jos si-ti ofera cea mai placuta senzatie de racorire, fara sa-ti dai seama de unde vine, dintre toate variantele.
Indiferent ce varianta de climatizare fara curenti de aer alegi, trebuie sa stii ca toate merg cu Clima Pasiva sau Clima Activa de la o sursa care produce apa rece. Principiul de functionare al unei clime pasive este in felul urmator: apa este extrasa din panza freatica printr-o pompa submersibila, este introdusa apoi intr-un schimbator de caldura pe partea primara si cedeza cele 12 grade din apa pe partea scundara a schimbatorului spre casa. Caldura acestei ape este extrasa, iar apa isi continua circulatia, catre exterior, fiind eliminata in puturi, rauri, lacuri sau, in cel mai rau caz, in canalizare. Acesta este procedeul simplu de Clima Pasiva care consuma extrem de putin curent electric pentru a climatiza un spatiu cu ajutorul sistemelor de instalatii, fara curenti de AER, explicate mai sus.