Ventilația corectă în bucătăria profesională
Fum – abur – grăsimi: o bucătărie profesională le produce în cantități copioase. Acumularea lor în aerul din bucătărie crește riscul accidentelor provocate de vizibilitatea redusă, duce la probleme de sănătate pentru personal și permite mirosurilor să scape în sala de mese.
De aceea, un sistem de ventilație este crucial pentru bucătăria oricărui restaurant sau cantine: aceasta este soluția ideală pentru a asigura un flux constant de aer curat și proaspăt, iluminat optim și pentru a reduce riscul incendiilor provocate de flăcări deschise sau acumulări de grăsime.
Siguranță și mediu sănătos
Prioritatea într-o bucătărie profesională trebuie să fie sănătatea și siguranța personalului.
Aerul fierbinte și fumul contaminează aerul din interior și duc la o atmosferă sufocantă cu vizibilitate slabă. Ventilația incorectă duce la creșterea concentrației de monoxid de carbon – sursă a mai multor probleme de sănătate, iar sarcinile de lucru vor fi dificil de făcut în lipsa luminatului optimizat.
Nimeni nu și-ar dori să lucreze aici.
Pe lângă bucătărie, aerul fierbinte și mirositor va ajunge și în alte zone ale restaurantulu provocând disconfort oaspeților.
Instalarea hotelor sau plafoanelor de extracție înseamnă că zona de prepararea a mâncării se va bucura constant de aer proaspăt, umiditate optimă, mirosuri reduse la minim, iar zona de dining se va concentra pe experiența culinară și nu pe identificarea mirosurilor care se strecoară din bucătărie.
Dacă aveți întrebări sau nevoie de consultanță specializată pentru a oferi cel mai sigur și sănătos mediu pentru personal și oaspeți, echipa ATREA vă stă la dispoziție aici.
Respectarea reglementărilor legale
Instalarea unui sistem de ventilație într-o bucătărie înseamnă respectarea implicită a reglementărilor de siguranță în vigoare.
Pentru a face alegerea corectă a echipamentului de ventilație în bucătăria profesională, trebuie să iei în calcul următorii factori:
• tipul de gătit care are loc
• tipul de echipament și electrocasnice folosit
• amplasarea echipamentului de gătit
Planul optimizat pentru ventilarea bucătăriei are ca obiectiv: aer curat și proaspăt în orice moment.
Aceste elemente vor determina care sunt cerințele reale de ventilare și care sunt pericolele pe care ventilația le poate elimina: lucru la foc deschis, echipamente care generează foarte mult abur, acumulări de grăsimi care pot duce la incendii.
Aceste pericole nu numai că contravin reglementărilor legale, dar te expun atât controalelor autorităților și proceselor declanșate de personalul care se accidentează din cauza nerespectării standardelor de siguranță și protecția muncii.
Înțelegerea cerințelor poate fi dificilă – mai ales că ele pot varia de la o locație la alta și de la caz la caz. În majoritarea cazurilor vei avea nevoie de un expert în proiectarea sistemelor de ventilație pentru bucătării pentru a garanta respectarea normelor în vigoare.
Alegerea sistemului corect de ventilare
Alegerea hotelor sau plafoanelor de extracție depinde de fluxul de aer de care aveți nevoie, de rata de schimb a aerului din interior și de modul în care este organizată bucătăria.
Dimensiunea bucătăriei și organizarea acesteia
Înlocuirea aerului și fluxul acestuia depind de dimensiunile bucătăriei și organizarea bucătăriei.
Modul în care sunt organizate echipamentele (cuptoare, grill, mașini de spălat vase) sugerează amplasamentul hotelor sau necesitatea unui plafon de extracție.
Un specialist este în măsură să definească nevoile exacte și să determine soluția potrivită pentru ventilație în zona de prepararea a mâncării și a zonei de dining.
Tipuri de echipament
În funcție de specificul afacerii tale, vei utiliza tipuri diferite de echipamente: fryerele și grătarele vor necesita un sistem care filtrează rapid și eficient grăsimea din aer – sistem inclus în plafoane de extracție.
Filtrele lamelare și ciclonice ATREA sunt printre cele mai bune de pe piață. Datorită designului brevetat, filtrele au o eficiență foarte ridicată care nu permite ca nici cele mai mici particule de aerosoli din aer să penetreze dispozitivul sau tubulatura de ventilație. Filtrul ciclonic funcționează la o eficiență de 95%, iar filtrele cutate au o eficiență de 75%.
Hotele trebuie plasate fix deasupra echipamentelor care generează cantități semnificative de abur și umezeală.
Eficiență energetică
Una din principalele provocări ale unei afaceri din domeniul HoReCa este costul energiei.
Aici rolul sistemului de ventilație devine și mai important pentru că, dacă este corect implementat, el te poate ajuta să reduci facturile lunare.
Spre deoesebire de bucătăriile rezidențiale, cele comerciale generează cantități mari de căldură, fum, grăsime și aburi. Aerul din interior devine fierbinte și pune presiune pe sistemul de ventilare pentru a atinge o temperatură comodă. Acesta va lucra mai mult și va consuma mai multă energie pentru a ține pasul cu noii parametri. Dacă folosești și echipament care nu este eficient energetic, situația devine mai îngrijorătoare.
Astfel pentru reducerea facturilor la energie, provocarea trebuie abordată din două direcții:
• sistem de ventilație adaptat tipului de bucătărie, echipamentului și fluxului de lucru. Proiectat inteligent de la bun început, sistemul va adapta puterea aerului în funcție de activitatea din bucătărie, reducând automat consumul de energie atunci când nu este nevoie de o putere sporită a hotelor sau plafonului de extracție.
• schimbarea echipamentelor vechi și ineficiente energetic pentru a reduce consumul din bucătărie.
Mentenanță și curățenie
Pentru a garanta o durată lungă de viață, sistemul de ventilație al unei bucătării profesionale are nevoie de mentenanță periodică: de la acțiuni zilnice de igienizare și curățare la inspecții anuale din partea specialiștilor, un sistem îngrijit îți va asigura un ROI considerabil pe termen lung.
Absența curățirii corecte a hotelor și plafoanelor de extracție va afecta calitatea și confortul mediului de lucru. Dacă sistemul se înfundă cu particule de grăsime sau murdărie, atunci fluxul va fi întrerupt, iar sistemul va lucra mai mult pentru a îndeplini parametri setați. De-a lungul timpului și tubulaturile se vor înfunda și astfel aerul din bucătărie nu va mai fi proaspăt.
De aceea, este crucial să nu permiți acumularea de murdărie în interiorul tubulaturii.
Dacă vrei să păstrezi bucătăria, precum și zona de luat masa fără miros, ar trebui să efectuezi curățarea și întreținerea corespunzătoare și regulată a întregului sistem de ventilare din bucătărie.
Pentru inspecție și curățare în profunzime, ar trebui să lucrați cu un expert specializat și cu experiență în acest tip de sistem.
Consultați un expert în ventilația bucătăriilor
Fără utilizarea unui sistem de ventilație optimizat, operarea fără probleme a unei bucătării profesionale devine problematică și pot apărea riscuri la siguranța personalului din incintă și poate crește riscul de incendii.
Dacă vrei să te bucuri de o bucătărie sigură, ai nevoie de un sistem de ventilație care elimină căldura, aburii, particulele de grăsime și fumul pentru un mediu de lucru sănătos și confortabil care respectă normele legale în vigoare.
Apelează la contactul ATREA din zona pentru a programa o ședință de consultanță expertă în planificare și implementare.
Din 1990 ATREA produce soluții de ventilație pentru mediul HoReCa.
• Mediu plăcut pentru bucătari: aer proaspăt, zero mirosuri, umiditate și temperatură optime, iluminat adecvat.
• Design atractiv: plafoane eficiente și discrete sau hote versatile pentru orice tip de spațiu.
• Întreținere ușoară: o lavetă de vase umedă este suficientă pentru igienizarea rapidă a plafonului/hotei.
• Greutate redusă: nu limitează opțiunile pentru tavanul locației.