Ghid complet ventilație într-o bucătărie profesională cu ATREA România
Vestea rea? Cam așa poate fi.
Vestea bună? Dacă alegi un furnizor cu experiență și o echipă implicată, întregul proces este foarte simplu și eficient.
Deci cu ce pornești la drum?
Cum arată ventilația incorectă?
În imaginea de mai jos avem 6 exemple de ”așa nu” în ventilația unei bucătării – detalii care duc la un mediu de lucru nesănătos, murdar și nesigur.
1. mucegai provocat de lipsa ventilării aburului.
2. ventilator proiectat pentru camere rezidențiale.
3. tubulaturi cu scurgeri.
4. geam deschis pentru a suplimenta aerul din interior.
5. hote fără filtre.
6. echipamente care nu sunt acoperite de niciun echipament de extracție.
De ce este nevoie de ventilație într-o bucătărie profesională?
Pentru că echipa care lucrează într-un mediu HoReCa se confruntă cu emisiile de la aparatele de pregătire a preparatelor: emisiile de căldură, umiditate și aerosoli.
Și pentru că depunerile de grăsime favorizează izbucnirea incendiilor.
Într-o bucătărie eficientă și sigură temperatura optimă este de 18-26 grade Celsius cu o rată de umiditate de 65%.
Implementarea unui proiect bine gândit de ventilație într-o bucătărie profesională oferă spațiului 4 beneficii care garantează un mediu sigur pentru echipa de lucru:
- mediu fără mirosuri: atmosferă plăcută și aer curat în bucătărie.
- control automat al temperaturii: sistem de control complet automat cu control continuu al puterii bazat pe temperatură și umiditate, conceput special pentru funcționarea în bucătărie.
- tubulaturi curate: conducte fără grăsimi datorită filtrării foarte eficiente sau a tehnologiei UV-C încorporate - eficiență de aproape 99%.
- protecția instalațiilor: sistemul revoluționar al plafoanelor de extracție oferă protecție corpurilor de iluminat încorporate, structurilor din tavan și rețelelor de curent/apă/gaz/etc.
Cum începe proiectul de ventilație pentru o bucătărie profesională?
Începe cu o vizită. O vizită din partea proiectantului care face calculele inițiale și estimările preliminare. El va nota care este volumul de aer necesar pentru suprafața bucătăriei și factorul necesar pentru zonele de coacere, grătar și fierbere.
Ulterior, proiectantul va nota și ajusta planul de ventilare al bucătăriei profesionale în funcție de:
- tipul de bucătărie.
- numărul de mese pregătit în fiecare zi.
- tipul și puterea echipamentului din bucătărie.
- planul bucătăriei.
- înălțimea bucătăriei.
Ce alegi între o hotă și un plafon de extracție?
În funcție de tipul de bucătărie în care operează echipa ta, cele două opțiuni de ventilare de la ATREA îndeplinesc eficient misiunea unei ventilări optimizate, dar o fac în moduri foarte diferite.
Hotele sunt bune pentru o bucătărie:
- cu suprafața până la 50 m2
- cu un singur centru pentru gătit
- care are operațiuni simple de pregătire a hranei
Plafoanele de extracție sunt proiectate pentru bucătării:
- cu suprafață de peste 50 m2
- cu 2 sau mai multe centre de gătit
- care au operațiuni heavy duty de pregătire a mâncării
Tipuri de hote de bucătărie pentru bucătării profesionale
Dacă crezi că te încadrezi în prima categorie și o hotă de bucătărie este cea mai bună soluție pentru spațiul tău de pregătire a mâncării, atunci te invităm să faci cunoștință cu hotele ATREA.
Hotă de bucătărie OPTIMA
Cu o eficiență de recuperare a căldurii de până la 75%, hotele OPTIMA asigură extracția și filtrarea eficientă a aerului.
- soluție cu recuperator de căldură integrat.
- luminat LED integrat.
- dimensiuni versatile.
- produsă din AISI 304.
- 100% personalizată.
Hotă de bucătărie GRANDE
Hotele GRANDE sunt furnizate în dimensiuni standard, dar pot fi adaptate conform cerințelor clientului pentru dimensiuni atipice.
Ele asigură extracție și filtrare eficiente pentru zonele de deasupra aparatelor de gătit/spălat și, la cerere, pot fi combinate cu o unitate de tratare a aerului cu control automat.
- design atractiv.
- luminat LED integrat.
- dimensiuni versatile.
- produsă din AISI 304.
- 100% personalizabilă.
Hotă de bucătărie MODIS 2
Hotele din linia MODIS 2 au fost proiectate ca un sistem modular care poate fi livrat ca întreg sau asamblat la fața locului. Materialul din care sunt produse garantează rezistență la temperaturi ridicate, umiditate și compuși organici.
- livrare din stoc.
- livrare rapidă în doar 5 zile.
- dimensiuni versatile.
- produsă din AISI 304.
- luminat LED integrat.
- 100% personalizabilă.
Hotă de bucătărie KUBUS
O hotă simplă pentru mașini de spălat vase sau cuptoare pe bază de convecție pentru bucătării de toate tipurile și dimensiunile. Aceste aparate elimină particulele de grăsime din aerul evacuat în timpul funcționării. Din acest motiv, nu este necesar să adaugi și filtre de grăsimi.
- hotă pentru mașini de spălat vase și cuptoare pe convecție.
- dimensiuni versatile.
- fabricată din AISI 304.
- 100% personalizabilă.
Hote de bucătărie VARIANT
Hota VARIANT furnizează alimentare cu aer proaspăt integrată, potrivită pentru bucătării mici și mijlocii. Hota este echipată cu filtre de grăsimi grăsimilor, iluminare, o tavă de condens și ieșiri de aer circulare reglabile direcțional.
- hotă de extracție și furnizare cu aer proaspăt.
- design atractiv.
- luminat LED integrat.
- dimensiuni versatile.
- fabricată din AISI 304.
- 100% personalizabile.
Dar dacă îmi trebuie un plafon de extracție?
Pentru bucătăriile de dimensiuni mai mari și care au de-a face cu un număr mare de preparate în fiecare zi, plafoanele de extracție ATREA reprezintă cea mai inteligentă și avantajoasă soluție.
Ele îndeplinesc toate cerințele pentru un mediu curat în unitățile de catering datorită sistemului închis și se adaptează spațiilor cu tavane joase sau arcuite unde hotele standard nu pot fi instalate.
Plafonul de extracție pentru bucătărie TPV poate fi realizat în 3 variante diferite de materiale: soluția noastră unică macrolon, oțelul inoxidabil utilizat în mod obișnuit sau foi de aluminiu acoperite cu pulbere.
Plafoanele TPV sunt un sistem închis de extracție care elimină agenții contaminanți de pe suprafețe și din aer cu ajutorul tehnologiei de filtrare UV-C și a filtrelor de grăsime flexibile care sunt poziționate pe întreaga lungime a tubulaturilor.
Sistemul eliberează aer proaspăt într-un flux uniform și indirect pentru confort maxim, iar luminatul integrat este protejat de contaminarea cu aerosolii de grăsime.
Plafoanele TPV sunt certificate pentru utilizare în Uniunea Europeană și îndeplinesc standardele Institutului Național de Sănătate Publică.
Și cum fac primul pas dacă vreau un sistem de ventilare pentru bucătăria mea profesională?
Simplu: ne contactezi aici. Am pregătit toate detaliile despre sistemele de ventilare ATREA și îți stăm la dispoziție cu soluții personalizate în funcție de nevoile reale ale bucătăriei tale.
Însă pe un lucru te poți baza: eficiența proiectului final și confortul și siguranța echipei care va lucra în bucătărie.