Cum alegi adezivul pentru gresie, faianță și piatră decorativă?
Ți-ai ales plăcile perfecte? Super! Dar cu riscul de a-ți dezumfla entuziasmul, trebuie să îți spun că acesta a fost pasul cel mai simplu. Acum trebuie să ne gândim la adezivi și montaj. La urma urmei plăcile vor arăta bine doar dacă sunt montate corect și eventual... nu cad când ți-e lumea mai dragă.
Exista mai multe tipuri de suprafețe atât pentru zidărie, cât și pentru podele, iar aderența pe aceste suporturi trebuie să fie la fel de bună în toate cazurile. Așa că alegerea adezivului potrivit pentru gresie sau faianță este vitală, dacă nu vrei să te trezești cu ele pe jos.
Recomandăm întodeauna să soliciți sfatul unui profesionist, dar ca să fii sigur că alegerea este 100% informată am creat acest mic ghid pentru tine.
Câte tipuri de adezivi pentru plăci ceramice există?
Există două tipuri de adezivi, și anume: paste gata preparate și adezivul sub formă de praf. După cum sugerează și numele pasta gata preparată poate fi utilizată direct din galeată cu ușurință. Dar această usurință vine și cu dezavantaje – costurile de achiziție ridicate și limitarea aplicării lor pe anumite tipuri de plăci ceramice.
Pe de altă parte adezivul sub formă de pulbere trebuie amestecat cu apa, operațiune ce necesită efort și timp. Cu toate acestea, avantajele constau în faptul că oferă o legatură mai puternică între suprafața suport. Poti potrivi vâscozitatea în funcție de necesitate și în general, se pretează la aproape toate suprafețele suport și pentru toate tipurile de plăci ceramice și piatră naturală.
O privire mai atentă asupra adezivilor praf
Nu toți adezivii praf se nasc egali și există numeroase opțiuni din care poți alege, în funcție de proiectul și stilul tău de lucru. Să vedem câteva dintre opțiunile mai frecvente:
Culoarea
Majoritatea adezivilor sunt disponibili fie în culoarea albă, fie în gri. În general, adezivul de culoare gri, indică un nivel de ciment și aditiv sporit, care ajuta la fixarea fermă a plăcilor.
Flexibilitatea
Atât în interiorul casei, cât și în exteriorul ei, plăcile ceramice se confruntă cu un stres mecanic.
Este vorba despre greutatea mobilei, a traficului direct sau a vibrațiilor cauzate de mașinile cu tonaj mare. Toate aceste vibrații se răsfrâng asupra zidăriei, tencuielii, dar și a elementelor decorative ceramice. De aceea, orientează-te, atunci când este nevoie, spre un adeziv flexibil.
Încălzirea în pardoseală
Dacă vrei încălzire în pardoseală trebuie să ai în vedere un adeziv care face față fluctuațiilor de temperatură. Procesele de încălzire și răcire generează solicitări considerabile, iar un adeziv potrivit va prelua din stresul plăcilor.
Amorsarea
Suprafețele absorbante, precum tencuiala sau șapa, pot absorbi apa din adezivul plăcilor, reducând aderența. Aplicarea unei amorse înainte de aplicare sigilează suprafața, împiedicând absorția și sporește legătura dintre suprafața suport și gresie, faianță sau piatra decorativă. Când sunt necesare două straturi de amorsă este recomandat să îl aplici pe primul pe verticală și cel de-al doilea pe orizontală.
Pregătirea
Când vine vorba de fixarea plăcilor de gresie, faianță sau piatră decorativă este vital ca înainte de omogenizarea adezivului să desprăfuiești și să te asiguri că acestea sunt curate. De asemenea, asigură-te și că pardoseala sau pereții sunt curați și plani. Ca să eviți o încărcare excesivă cu adeziv verifică planeitatea și ajustează acolo unde este necesar.
Rezistența suprafeței suport
Dacă, de exemplu, vrei să aplici plăci ceramice, piatră decorativă sau chiar marmură, ai în vedere care este rezistența suprafeței suport. O încărcare prea mare cu tencuială scade aderența față de suprafața suport.
Aplicarea peste termoizolație, de asemenea, scade priza între cele 3 straturi (zidărie, termoizolație, plăci ceramice). Calculul greutății și rezistenței este variabil între nivelul de încărcare cu tencuială, natura termoizolației și greutatea plăcilor. Dacă calculele nu sunt prioritatea ta, poți alege sigur varianta de termoizolație din plăci minerale - Izomineral. Au aceeași compoziție ca zidăria de BCA, iar textura și rezistența crescută la compresiune o fac potrivită atunci când ai plăci cu greutate mare, și nu numai.
Aplicarea
Atunci când suprafața suport este pregătită, nu mai rămâne decât aplicarea adezivului și a plăcilor. Respectați întodeauna instrucțiunile afișate pe sac. Mai ales pe suprafețele verticale este bine de avut în vedere granulația și lianții prezenți. Acești parametrii se traduc printr-o aderența bună și o alunecare redusă.
Adezivul pentru gresie, faianță și piatră decorativa CELCO
Poate nu știai, dar CELCO, pe lângă binecunostul BCA, este producător direct și de var, dar și de adezivi, mortare și tencuieli, atât mecanizate, cât și manuale.
Experiența de jumătate de secol a șlefuit rețetele noastre, astfel încât toate caracteristicile menționate mai sus să fie îndeplinite pentru tine.
C1 – Adeziv pentru placări interioare
Este cel mai eficient adeziv pentru lipirea la interior a plăcilor ceramice sau din piatră naturală, trecote, mozaicuri etc. Are un cosum de 3-5 kg/mp cu o granulație de max 0,5 mm și o alunecare redusă, clasa C1T.
C12 – Adeziv pentru placări atât la exterior, cât și la interior
Este un adeziv pe bază de lianți minerali cu întărire normală și alunecare redusă, clasa C1T, care se utilizează pentru lipirea la exterior și interior a plăcilor ceramice absorbante. Disponibil în saci de 25 kg, oferă o acoperire între 5 mp şi 8,3 mp.
Acum nu îți mai rămane decât te bucuri de noile tale decorațiuni ceramice, montate în cel mai corect mod!
Sperăm că sfaturile noastre te-au ajutat să iei cele mai bune alegeri pentru proiectul tău!
Dacă ai nevoie și de alte sfaturi sau informații, atât pentru adezivii de faianță și gresie, cât și pentru alte materiale de construcție CELCO, contactează-ne și vom fi încântați să te ajutăm!