Cum alegi o tencuială decorativă?
Indiferent daca-l vei adopta sau nu, finalizarea lucrarii are nevoie de o tencuiala de exterior, care sa imbrace casa intr-o haina frumoasa. Aceasta este tencuiala decorativa si se poate aplica peste tot acolo unde fatada nu se placheaza. Alegerea ei nu tine doar de estetica, ci este important si rolul ei de protectie la intemperii si, de asemenea, daca ea apartine unui sistem termoizolant sau nu. In situatia in care avem un sistem de izolatie termica putem alege tencuiala decorativa astfel:
- pentru izolatie cu polistiren expandat: tencuiala decorativa minerala, acrilica
- pentru izolatie cu polistiren extrudat: tencuiala decorativa tip mozaic
- pentru izolatie cu polistiren grafitat: tencuiala decorativa siliconica
- pentru izolatie cu vata minerala: tencuiala decorativa silicatica
Oferta de tencuiala decorativa tine cont si de compozitia acesteia, cea care determina proprietatile ei:
- tencuiala acrilica - compusa din rasini acrilice, aditivi, adaosuri, rezista bine la intemperii si este permeabila la vapori
- tencuiala mozaic - din rasini sintetice si minerale, foarte rezistenta la socuri mecanice si intemperii
- tencuiala siliconica - din rasini acrilice si siliconice cu granule de marmura si aditivi, are o permeabilitate buna la vapori, rezista la foc si nu permite infiltrarea apei
- tencuiala silicatica - are o permeabilitate la vapori si o rezistenta in timp foarte buna
Tipul tencuielii decorative si compozitia dau informatii asupra locului de aplicare. Toate tencuielile se aplica pe fatade. In locurile mai expuse la intemperii (socluri, garduri) se prefera tencuiala minerala.
Dupa granulatie, tencuiala decorativa poate fi:
- cu aspect neted - granulatie 0,5-1,5 mm
- cu aspect bob de orez - granulatie 1,5-2 mm (aspect uniform)
- cu aspect striat (coaja de copac) - granulatie 2-3 mm
Tencuiala decorativa se comercializeaza la preturi avantajoase in functie de tip si de granulatie.
Pentru aplicarea tencuielii decorative este necesar ca suprafata sa fie neteda, curata, desprafuita si uscata. Pentru o suprafata noua sau din beton este necesar un timp de uscare de circa 4 saptamani. In cazul unei renovari se realizeaza indepartarea particulelor vechi prin slefuire sau ardere. Aplicarea tencuielii decorative se face in urma lucrului in echipa, intrucat exista doua faze de lucru - aplicarea si driscuirea -, intre persoanele care executa operatiile fiind o distanta de circa un metru. Inainte de tencuiala se aplica un grund de amorsaj.
Aplicarea tencuielii se face in perioade mai racoroase ale anului (primavara, toamna), evitandu-se lumina directa a soarelui. Vara, pentru protectia fata de razele soarelui se folosesc folii, iar lucrul se desfasoara in spatele acestora.
Calculul cantitatii se face adaugand circa 20% la ceea ce scrie pe galeata. Aplicarea tencuielii decorative se realizeaza cu ajutorul unei gletiere flexibile din inox. Grosimea stratului este cat cea mai groasa granula din tencuiala. Surplusul se indeparteaza cu aceleasi scule. Modelarea se face prin driscuire; se foloseste o gletiera din plastic. Dupa aplicarea tencuielii suprafata se poate lasa asa cum apare sau se poate vopsi.
PIATRAONLINE sustine tencuirea fatadelor, a soclurilor si a gardurilor cu tencuiala decorativa de calitate si la pret competitiv. Pentru proiecte cu piatra si tencuieli decorative vino si descopera pavilionul si show-room-ul din Bucuresti, Aleea Teisani 137 A si asteptarile tale cu siguranta vor fi depasite.