Ce trebuie să știi despre tencuiala decorativă
Indiferent daca dorim sa stilizam peretii la exterior si interior sau sa-i finisam, tencuiala decorativa este cea mai buna solutie. Poate fi utilizata la finisarea sistemelor de izolatie termica si, de asemenea, ca strat final peste tencuiala de baza (ciment, var-ciment), tinci, beton sau peste tencuieli termoizolatoare netezite cu tinci.
Tencuiala decorativa este un amestec de rasini, ingrediente minerale, pigmenti, aditivi si apa, folositi in primul rand pentru a asigura protectia constructiei impotriva factorilor externi. Pe langa calitatea de a mari rezistenta in timp a constructiilor, tencuiala decorativa asigura o aerisire corecta a peretilor, prevenind astfel aparitia igrasiei in interior.
Pentru a obtine cele mai bune rezultate in stilizarea peretilor se recomanda folosirea tencuielii decorative profesionale in detrimentul celei casnice. Cea profesionala este colorata in fabrica si detine garantia de calitate atestata de provenienta de la producatori de renume: Weber, Caparol s.a.
Tencuiala profesionala este tencuiala siliconica, fiind de multe ori confundata cu tencuiala casnica cu silicon. Tencuiala siliconica este un material pe baza de rasini acrilice si siliconice, aditivi specifici, dar si adaos de cuart si granule de marmura. In ceea ce priveste caracteristicile, mentionam rezistenta sporita la apa si flexibilitate. Este recomandata in special pentru protectia monumentelor, restaurarea caselor vechi sau finisarea termosistemelor caselor nou construite.
Aplicarea tencuielii decorative WEBER
Pregatirea suportului
Suprafata suport trebuie sa fie curata, nedeformabila, uscata, fixa si lipsita de substante antiaderente (eflorescenta, bitum, praf etc.), sa nu fie inghetata si sa aiba varsta de maturare si capacitatea portanta necesara. Inainte de aplicarea tencuielii decorative, pentru a reduce / uniformiza absorbtia de apa a suportului si pentru a imbunatati aderenta, se aplica un strat de grund si se lasa sa se usuce timp de 5-12 ore.
Mod de preparare si de lucru
Pentru a se obtine o culoare cat mai uniforma, este recomandat sa se amestece continutul mai multor galeti, cantitatea de tencuiala decorativa necesara pentru suprafata unui perete.
Aplicarea:
Materialul astfel obtinut se intinde pe suprafata suport cu ajutorul unei gletiere din otel inoxidabil in grosimea celei mai mari granule din material (1,5; 2 mm in functie de granulatie). Recomandare: pentru a obtine o structura cat mai usoara, aplicarea trebuie sa fie facuta in strat cat mai subtire, conform celor descrise mai sus.
Obtinerea structurii:
Structura tip "bob de orez" sau "aglomerat" se obtine la granulatia R954, cu granule fine, si R654, cu granule medii, prin driscuirea circulara, iar structura tip "scoarta de copac" sau "zgariat" se obtine la granulatia R653, cu granule de rolare, prin driscuirea in sens liniar sau circular a tencuielii cu o gletiera de plastic, dupa cca. 5-15 minute sau imediat dupa aplicare, in functie de conditiile atmosferice (cand materialul nu se mai lipeste de gletiera de plastic).
Aplicarea tencuielii se face fara intrerupere pe suprafata unei fatade, folosind metoda "umed pe umed" pentru a evita aparitia imbinarilor si diferentelor de structuri.
Recomandari
Lucrarile vor fi executate la o temperatura a aerului si a suportului de la +5 grade C pana la +30 grade C. Nu se aplica pe vant puternic, ploaie sau pe suprafete expuse direct razelor solare. Tencuiala proaspat aplicata trebuie protejata de razele solare, ploi, inghet sau alte intemperii pana la uscare. In conditii de umiditate ridicata si temperaturi scazute realizarea structurii necesita in prealabil o "driscuire de proba". Dupa terminarea aplicarii, galeata se inchide ermetic pentru ca materialul ramas sa nu se intareasca. Uneltele folosite se spala cu apa imediat dupa utilizare.