Cum alegi și cum folosești o drujbă? Top 5 sfaturi utile
Tehnologia in domeniu a evoluat in ultimii ani, astfel incat ai de ales cea mai buna drujba dintre cele peste 100 de modele disponibile in piata, actionate de motoare pe benzina sau electrice. Intrucat este vorba despre o unealta extrem de puternica si cu risc ridcat de accidente, respectarea instructiunilor de asamblare si a regulilor de utilizare in siguranta este esentiala.
Alege modelul potrivit nevoilor tale
Inainte de a achizitiona o drujba, stabileste-ti prioritatile. Lucrarile de intretinere a pomilor si gradinii si taierile usoare din gospodarie implica un necesar mult mai mic de putere decat actiunile ce tin de exploatarea forestiera. Asadar, alege un motor electric sau pe benzina care sa-ti ofere puterea necesara pentru treburile zilnice, ca sa nu fii nevoit sa manuiesti o unealta prea mare pentru activitati usoare, sau sa te trezesti in padure cu o drujba ce nu face fata.
Tine cont de zgomotul produs
In functie de zona in care vei utiliza drujba, trebuie sa te adaptezi la restrictiile locale de poluare fonica. Asadar, daca ai de taiat materie lemnoasa intr-un oras, alege o unealta cu un numar scazut de decibeli comunicat de producator. Restrictii din acest punct de vedere poti gasi si in padure, mai ales daca exploatarea forestiera se invecineaza cu zone protejate.
Intretine produsul corect
Lantul drujbei este cel mai supus uzurii in timpul functionarii. Exista anumite produse si utilaje care te pot ajuta sa prelungesti durata de viata a lantului. In cazul drujbelor actionate de combustibil, acestea trebuie intretinute ca orice motor. Uleiul si carburantul trebuie sa fie de calitate, iar amestecul bine proportionat. Curatarea drujbei dupa fiecare utilizare este un alt aspect ce contribuie la buna functionare a aparatului de taiat.
Protejeaza-te pe tine si pe cei din jur
Lucrul cu drujba este una dintre cele mai periculoase activitati atat in gospodarie, cat si in padure. Viteza si puterea cu care taie impun aplicarea unor masuri superioare de siguranta atat in confectionarea, cat si in manipularea drujbei. Dispozitivele de calitate au in dotare o functie de franare automata, care reduce din proportiile unui eventual accident. Asadar, respectarea instructiunilor transmise de producator pentru taierea in conditii de siguranta este obligatorie.
Totodata, echipamentul in timpul activitatilor de taiere trebuie sa fie unul adecvat. In piata de profil exista articole vestimentare speciale, lucrate din materiale groase si rezistente, din piele naturala si chiar insertii de metal sau plastic foarte rezistent in anumite zone expuse. Incaltamintea din materiale dure, cu elemente de siguranta, protejeaza piciorul in eventualitatea contactului cu lemne cazute. Manusile, casca de protectie, ochelarii si castile antifonate completeaza echipamentul care te ajuta sa tai in conditii de maxima siguranta. Odata ce te-ai asigurat ca esti protejat, tine cont si de persoanele si obiectele care te inconjoara. Degajeaza zona in care urmeaza sa tai si ia-ti toate masurile pentru ca nimeni si nimic sa nu aiba de suferit in urma caderii materialului lemnos.
Taie legal
Beneficiile copacilor pentru mediul inconjurator sunt inestimabile. Dincolo de indeplinirea unor norme legale in vigoare de teama sanctiunilor, respectarea regimului de exploatare responsabila a fondului forestier este o actiune importanta pentru clima, natura si om. Actiunile frecvente de plantare contribuie la intinerirea padurilor, iar pastrarea echilibrului intre arborii taiati si cei plantati este in beneficiul tuturor. Informeaza-te cu privire la regimul silvic al zonei in care locuiesti si asigura-te ca tai doar in conditii legale.
Drujba este unul dintre cele mai folositoare utilaje din gospodarie. De la activitatile usoare de igienizare si organizare a spatiului, pana la actiunile de taiere din padure, exista modele de drujbe cu lant, propulsate electric sau de motoare pe benzina. Stabileste nevoile pe care le ai si conditiile in care vei utiliza drujba pentru a alege modelul potrivit.