Cum alegi tipul de gard construit în funcție de materiale
Iti prezentam mai jos cateva aspecte esentiale cu privire la o astfel de constructie.
Care sunt pasii premergatori construirii unui gard?
La fel ca in cazul oricarei lucrari, inainte de a incepe executia propriu-zisa a proiectului, este necesar sa iti faci un plan si sa respecti regulile pe care le impune viitoarea constructie. In primul rand, este important sa faci totul legal si sa obtii autorizatie de la administratia locala. In acest sens, cu exceptia gardului din panouri mobile, trebuie sa depui la primarie o serie de documente pentru a primi avizele si acordurile legale.
Dupa aceasta etapa, poti alege tipul de gard si materialele pe care le vei folosi pentru realizarea lui. Tine cont de stilul casei, suprafata ce trebuie imprejmuita si functionalitatea fiecarui tip de material in parte. Pasul urmator presupune stabilirea cailor de acces, dimensiunea portilor si locul in care acestea vor fi pozitionate.
Construirea unui gard din lemn
Lemnul este cel mai practic si des intalnit materiale in constructia gardurilor. Este extrem de folosit datorita costurilor scazute de achizitie, aspectului sau elegant si versatilitatii. Poate fi ridicat cu usurinta chiar si de o persoana care nu are experienta in domeniu, este simplu de intretinut si de reparat.
Daca vrei sa realizezi un gard din lemn, este necesar sa tratezi materialul pentru a rezista in timp. Aplica inainte de vopsire un strat de grund care sa protejeze lemnul impotriva mucegaiului sau bait ori lac ignifug dupa finalizarea constructiei ca sa reziste la factorii naturali.
Pentru un gard durabil este recomandat lemnul rasinos, precum pin, molid sau brad si cel taninos, ca de exemplu salcamul, deoarece nu putrezeste prea repede. Gardurile din lemn sunt disponibile in doua variante, respectiv cel cu scandurile montate vertical si gardul de tip ranch cu scandurile montate orizontal.
Construirea unui gard din piatra
Unele dintre cele mai moderne tipuri de gard sunt cele realizate din piatra. Spre deosebire de lemn, constructia lor este anevoioasa si ceva mai complicata. Insa, odata ridicat, un gard din piatra nu va avea nevoie de reparatii prea dese. Mai mult, ai la dispozitie piatra naturala si prelucrata, iar aspectul estetic obtinut este greu de egalat.
Piatra de rau
Usor de montat si ideala pentru a oferi un aer rustic acestei constructii, piatra de rau este perfecta pentru gard. Se gaseste la preturi accesibile, rezista un timp indelungat si nu are nevoie de intretinere.
Marmura
Cei care isi doresc un gard elegant au la dispozitie marmura. Aceasta este disponibila intr-o varietate de nuante si venaturi. Un gard de marmura este potrivit pentru cladirile moderne, sofisticate, si extrem de rezistent la schimbarile de temperatura.
Ardezie
Si ardezia isi pastreaza calitatile la ciclul de inghet-dezghet si umiditate. Este un material foarte bun pentru constructia unui gard deoarece se intretine usor si are o nuanta pamantie, naturala, adecvata pentru orice decor.
Construirea unui gard din caramida
Folosita de secole in constructia cladirilor si a diferitelor structuri, caramida a devenit unul dintre materialele preferate pentru garduri. Costurile scazute pentru intretinere, rezistenta in timp si aspectul estetic deosebit au transformat caramida intr-o optiune excelenta pentru constructiile moderne. Acest material poate fi utilizat pentru ridicarea gardului pe orice tip de teren, chiar si in panta, pe mai multe nivele.
Construirea unui gard din PVC
Apreciat pentru frumusetea sa, gardul din PVC este si el destul de durabil in timp. Pentru constructia lui se foloseste un material in care sunt adaugati inhibatori ai razelor ultraviolete si substante diferite care il ajuta sa reziste la impact. Poate fi spalat foarte usor si nu necesita lucrari de intretinere, insa este disponibil doar in culoarea alba si de aceea trebuie sa se asorteze perfect cu stilul casei atunci cand este folosit pentru imprejmuirea gradinii.
Construirea unui gard metalic
Datorita rezistentei si aspectului lor modern, gardurile metalice au devenit o optiune potrivita pentru cei care vor sa adauge o nota de eleganta spatiului din jurul casei. Pentru constructia lor sunt necesari stalpi pentru gard si accesorii de prindere. Avantajul fierului forjat este ca poate fi modelat in diferite ornamente si nu are nevoie decat de o vopsea pe baza de ulei care sa ii asigure protectie impotriva ruginei.
Ai la dispozitie o multime de materiale de calitate pentru a construi un gard modern si elegant. Acorda atentie stilului casei, modului in care este amenajata gradina, culorilor si designului general si astfel vei reusi sa obtii un gard frumos pentru o perioada lunga de timp.